MAE respinge acuzațiile Ambasadei Ruse, după incidentul de miercuri dimineață. Apel către reprezentanții Kremlinului la București

Ana Anitoiu 06.04.2022, 13:49
MAE respinge acuzațiile Ambasadei Ruse, după incidentul de miercuri dimineață. Apel către reprezentanții Kremlinului la București

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că respinge acuzațiile Ambasadei Ruse după incidentul ce a avut loc miercuri dimineață, când un șofer a intrat cu mașina în gardul misiunii diplomatice și s-a autoincendiat. Instituția condamnă crimele comise în orașul Bucea și în alte localități din Ucraina, de la declanșarea războiului pe 24 februarie.

Cum a reacționat Ambasada Rusă la București după incident

Șoferul a decedat în urma incidentului. Autoritățile au stabilit că acesta este președintele Asociației TATA, Bogdan Drăghici, care fusese condamnat la 15 ani de închisoare, marți, pentru că și-a agresat sexual fiica.

În urma incidentului, Ambasada Rusă la București a transmis condoleanțe familiei șoferului și a profitat de ocazie pentru a retransmite poziția Kremlinului cu privire la masacrul comis de soldații ruși în orașul ucrainean Bucea, scris și Bucha. Misiunea diplomatică a precizat că vinovații au fost, de fapt, naționaliștii ucraineni, care au dat apoi vina pe militarii Rusiei.

„Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în oraşul Bucea.

De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizolrilor neo-nazişti aflaţi la putere la Kiev şi a patronilor lor occidentali, care, fără să aştepte rezultatele unei examinări medico-legale şi ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federaţiei Ruse pe fundalul desfăşurării operaţiuni militare speciale în Ucraina”, arată comunicatul Ambasadei Rusiei în România.

Anterior, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat la televiziunea Rossia-24 că incidentul a fost, de fapt, un atac terorist, deși există multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles. El a precizat că personalul misiunii diplomatice ar fi primit ameninţări directe prin e-mail, în mod repetat.

MAE respinge acuzatiile Ambasadei Ruse, dupa incidentul de miercuri dimineata
Incidentul de la Ambasada Rusiei la Bucuresti

Reacția MAE la acuzațiile Ambasadei Ruse la București

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că respinge luarea de poziție de astăzi a Ambasadei Federației Ruse la București după incidentul ce a avut loc la sediul instituției. Potrivit MAE, calificarea în orice fel a incidentului este pripită, complet nepotrivită și inoportună.

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile.

Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate. MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia”, arată un comunicat al instituției.

Ministerul a amintit că încă de la data de 24 februarie, când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina, instituțiile responsabile din România au dispus suplimentarea dispozitivului de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse.

De asemenea, Ministerului Afacerilor Externe a precizat că la data de 5 martie a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecție a Ambasadei Federației Ruse la București. Mai exact, au fost alocate noi echipe de patrulare, sprijin și intervenție.

„Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse”, mai arată comunicatul.

MAE a mai transmis, cu această ocazie, că răspunderea pentru crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina aparține Rusiei. Instituția a condamnat ferm atrocitățile ce au fost comise în zone ce s-au aflat sub ocupația forțelor armate ruse.

Ministerul Afacerilor Externe a adăugat că România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste crime în Bucea sau alte localități să fie investigați, aduși în fața justiției și să ajungă să răspundă pentru faptele lor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...