Editorial Alin Buzărin

Madam Dăncilă de la Bancă. Antepenultimul premier al României îl va consilia pe Mugur Isărescu. Asta ne mai lipsea!

Alin Buzărin 18.05.2021, 18:46
Madam Dăncilă de la Bancă. Antepenultimul premier al României îl va consilia pe Mugur Isărescu. Asta ne mai lipsea!

Dacă vă era dor de broșele Vioricăi Dăncilă, le veți revedea curând și abundent. La fel, veți avea parte din plin de coafura de fruntașă în producție a doamnei, numai bună de expus la panoul de onoare. Nu vor lipsi, fără îndoială perlele care au făcut-o celebră pe cea mai impetuoasă blondă pe care a dat-o vreodată județul Teleorman.

Biata noastră sustenabilitate

Așadar, Viorica-Vasilica Dăncilă, (ați, aflat, fără îndoială), va fi consilier al Guvernatorului BNR. Prin urmare, Mugur Isărescu va beneficia de sfaturile doamnei pe teme de ”strategii, sustenabilitate și energie verde”. Impresionant! Credeam că sustenabilitatea, ca noțiune în care-ți rupi limba și nu ajută la nimic, a fost inventată de Răzvan Burleanu, președintele FRF. Dar iată că nu! Ea se prelungește în domeniul bancar și devine, automat, o specializare a doamnei Viorica-Vasilica. De fel, absolventă de IPG Ploiești, secția …ceva cu Zăcăminte și Hidrocarburi. Probabil că aici era cheia…rezerva de aur a României, zăcăminte de gaz metan, cum de nu ne-am prins?

Urmașa lui Goga

Până la urmă, de ce nu? Madam Dăncilă e brava continuatoare lui Kogălniceanu, a Brătienilor, a lui Ion Ghica, Lascăr și Barbu Catargiu, a Sturdzeștilor, a lui I. Gh. Duca, a lui Vaida-Voievod, a lui Octavian Goga…. Cu toții au fost premieri, iar dacă Goga a fost ”Poetul Pătimirii Noastre”, madam Dăncilă e pătimirea noastră însăși. Cum să n-o punem consilier la BNR, cum să nu-i dăm un salariu de 16.000 de lei pe lună? Merită, că doar are broșă!

La o cafea cu ”verzii”

Rafinatul economist, respectabilul octogenar Adrian Vasilescu, ne asigură că pentru acest post de consilier ”pe sustenabilitate” nu era neapărată nevoie de un economist și că menirea doamnei Viorica-Vasilica va fi extrem de importantă pentru nația română și banca ei națională atunci când diafana consilieră de Videle va discuta la o cafea cu omologii dumisale din zona de ”energie verde”.

Papa și popa din sat

Dar cum va discuta? În ce limbă? În cei aproape doi ani de prim-ministeriat a faultat graiul străbun atât de dur și atât de des, încât ne bucurăm că omologii europeni ai consilierei pe sustenabilitate nu știu românește. Dacă ar auzi că ”orice om îi este frică de o plângere penală” ar vopsi energia verde în orice altă culoare.

În negru, de pildă. Dar poate că madam Dăncilă va accesa alt idiom în conversații, că doar a glăsuit semienglezește atunci când s-a întâlnit cu Papa, ”Sfinția voastră, I am verty glad for this oportunity”. Pe lângă că i-a zis Suveranului Pontif ”sfinția voastră”, ca popii din sat, nu putem să nu aplaudăm cele șapte cuvinte rostite impecabil, fără greșală, și cu autentic accent de Vlașca și Câmpia Burnazului.

Ne vede lumea!

Din căte am înțeles, tatonările dintre BNR și doamna Dăncilă durează cam de un an și că angajarea a avut loc în urma depunerii unui dosar și susținerii unui interviu. Așa o fi! Dacă interviul madamei a întrunit sufragiile, e de imaginat cum vor fi arătat celelalte interviuri.
Problema nu e că țara îi va da 16 mii de lei pe lună, ci că ne facem de râs. Ne vede lumea! Dar parcă nu ne-a văzut destul?