„Luna lupului”. Când este prima lună plină a anului 2022. Bifează data în calendar

Cătălina Burghelea 17.01.2022, 13:20
„Luna lupului”. Când este prima lună plină a anului 2022. Bifează data în calendar

Despre lupi se spune că urlă la Lună plină, un mit comun care a devenit larg acceptat, de-a lungul timpului. În ciuda poveștii ficționale, asta nu i-a împiedicat pe oameni să asocieze astrul ceresc cu animalele cu blană. Prima Lună plină a anului este cunoscută drept „Luna lupului și va apărea în seara zilei de luni, 17 ianuarie.

Prima lună plină a anului 2022, numită și „Luna lupului”

Luna a fost numită după lupii despre care se credea că urlă mai des în această perioadă a anului, potrivit Almanahului Vechiului Fermier. Va atinge vârful la 6:51 pm ET sau 23:51 GMT. Privește deasupra orizontului în direcția est-nord-est, recomandă NASA.

Unii observatori ai Lunii pot vedea o stea strălucitoare în apropiere. Este Pollux, steaua care face parte din constelația Gemeni, a spus NASA. Atât Jupiter, cât și Saturn vor fi, de asemenea, vizibile, a remarcat NASA, dar vor fi vizavi de Lună, deasupra orizontului de sud-vest.

De ce se numește așa

Denumirea provine de la amerindieni. Triburile care populau cu secole în urmă America de Nord se foloseau de acest nume special dat Lunii pline ca să ţină socoteala anotimpurilor.

Prima Lună plină din ianuarie a fost numită a Lupului și pentru că, în această perioadă îngheţată din miezul iernii, lupii puteau fi auziţi urlând în apropierea satelor indiene. Mulți cred că acest eveniment spectaculos este punctul de mijloc al iernii. I s-a mai spus „Luna Zăpezii, dar, cu timpul, acest nume i s-a dat Lunii pline din februarie.

Mai poartă denumirea de „Lună veche și „Luna de gheață

Există o mulțime de nume pentru Luna plină din ianuarie, în afară de cea a Lupului, inclusiv „Luna veche și „Luna de gheață. Hindușii o numesc Shakambhari Purnima, care marchează ultima zi a Shakambari Navratri, o sărbătoare de opt zile în cinstea zeiței Shakambhari. Indienii fac adesea baie în ape sfințite, în această perioadă.

Populația Assiniboine, care locuiește în Marele Câmpii de Nord din Statele Unite ale Americii, o numește „Luna centrală, deoarece apare la mijlocul sezonului de iarnă, conform Almanahului Vechiului Fermier. Alți americani, situati la nord-est de Marile Lacuri, tot în SUA, o numesc „squochee kesos”, ceea ce înseamnă „Soarele nu are putere să se dezghețe”.

Superluni și eclipse de Soare de care să te minunezi în 2022

17 ianuarie: Luna lupului
16 februarie: Luna de zăpadă
18 martie: Luna vierme
16 aprilie: Luna roz
16 mai: Luna florilor
14 iunie: Luna de căpșuni
13 iulie: Luna din bucăți
11 august: Luna de sturion
10 septembrie: Luna recoltei
9 octombrie: Luna vânătorului
8 noiembrie: Luna castorului
7 decembrie: Luna rece.

Ce sunt eclipsele parțiale de Soare

Vor fi două eclipse totale de Lună și două eclipse parțiale de Soare în 2022, anunță Almanahul vechilor fermieri. Eclipsele parțiale de Soare se formează atunci când Luna trece prin fața Soarelui și blochează doar o parte din lumină. Ai grijă să porți ochelari pentru eclipsă, deoarece lumina solară poate dăuna vederii.

O eclipsă parțială de Soare, de pe 30 aprilie, va putea fi văzută de cei din sudul Americii de Sud, sud-estul Oceanului Pacific și din peninsula Antarctica. O alta (pe 25 octombrie) va fi vizibilă pentru locuitorii din Groenlanda, Islanda, Europa, nord-estul Africii, Orientul Mijlociu, vestul Asiei, India și vestul Chinei. Niciuna dintre eclipsele parțiale de Soare nu va putea fi vizibilă din America de Nord.

O eclipsă de Lună are loc doar în timpul Lunii pline, când Soarele, Pământul și Luna se aliniază, iar Luna trece în umbra Pământului. Terra aruncă două umbre pe Lună în timpul eclipsei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...