Luis Enrique, selecționerul Spaniei, între pierderea fiicei și obsesia pentru pregătirea fizică

Gabriel Peneș, Narcisa Tomulescu 21.06.2021, 10:07
Luis Enrique, selecționerul Spaniei, între pierderea fiicei și obsesia pentru pregătirea fizică

Luis Enrique, selecționerul Spaniei, a cunoscut, până la 51 de ani, și extazul victoriilor, dar și agonia tragediilor. Deși naționala pe care o conduce are un parcurs modest la EURO 2020, toată lumea cunoaște spiritul de luptător al tehnicianului care i-a adus Barcelonei ultima Champions League.

Luis Enrique, selecționerul Spaniei, între pierderea fiicei și obsesia pentru pregătirea fizică

O glumă, ca o legendă, circulă despre Luis Enrique, selecționerul Spaniei. Orice echipă a antrenat, tehnicianul era cel mai bine pregătit fizic din întreg lotul. Dar Lucho, așa cum era poreclit din vremea debutului său ca jucător, la Sporting Gijon, echipa din orașul său natal, a avut nevoie și de tărie psihică. Enormă. În iunie 2019, la mai puțin de un an după ce fusese numit la cârma naționalei Spaniei, a anunțat că se retrage din motive personale. A păstrat secretă cauza, a renunțat la orice rețea socială, s-a înconjurat în mister și tăcere. Și durere. Doar mai târziu s-a aflat că Xana, iubita sa fiică de 9 ani, se lupta cu un cancer osos care, până la urmă, i-a retezat scurta-i viață.

Enrique nu a vrut să își facă publică tragedia, nici suferința, dar a păstrat legătura cu Federația spaniolă, scrie bbc.co.uk. Poate de aceea, pe mulți i-a mirat reîntoarcea sa, la doar 5 luni după ce-și anunțase retragerea temporară. Prietenul și secundul său, Robert Moreno, îi ținuse locul, dar, deja, considera că locul e chiar al lui. Așa s-a stins o prietenie de o viață, când Moreno n-a privit cu ochi buni revenirea lui Enrique pe bancă. N-a putut accepta să-i rămână secund, deși avusese acest rol încă din 2008, din vremea în care cei doi o pregăteau pe Barcelona B, apoi chiar și la Barcelona lui Messi. Luis a considerat asta drept o dovadă de neloialitate și nimic n-a mai putut fi reparat între cei doi.

Luis Enrique, selecționerul Spaniei, între pierderea fiicei și obsesia pentru pregătirea fizică
Luis Enrique și fiica sa, Xana, răpusă de un cancer osos la doar 9 ani/Sursa foto: Instagram

„Fii mai curajos decât ai fost vreodată”

Puțină lume mai știe că primul titlu ca jucător, Enrique l-a obținut în tricoul lui Real Madrid. Dar nu s-a simțit niciodată iubit acolo, așa că a ajuns la Barcelona, în 1996, unde a devenit și căpitanul trupei ce a cucerit 2 titluri, 2 Cupe și o Cupă a Cupelor. 5 ani a împărțit vestiarul cu Pep Guardiola, cu care discuta ore întregi despre fotbal. A devenit el însuși antrenor după ce și-a pus ghetele-n cui, dar pregătirea fizică a rămas o obsesie pentru el. Îi plce să înoate, să facă surfing, alergări pe distanțe lungi, să urce pe munți. A participat la concursuri ca Ironman, dar și la legendarul Maraton al Nisipurilor, ce se desfășoară în Sahara pe o distanță de peste 200 de km ce trebuie parcurși în 6 zile.

„Fii mai curajos decât ai fost vreodată”, un motto de viață pe care Enrique îl adoptă cu o pasiune aproape disperată. A fost primul antrenor care a urmărit antrenamentele echipei de pe o platformă înălțată desupra terenului, de unde totul se poate vedea mai bine. A introdus elemente noi de pregătire fizică, dar a fost și printre primii tehnicieni din lume care a înțeles importanța regimului alimentar al unui fotbalist pentru performanțele lui. A apelat la un psiholog pentru a reuși să doarmă ori să se relaxeze, dar chiar și acum e primul care sosește la antrenamente și ultimul care, la finalul zilei, închide ușa. E constestat pentru viziunea pe care o are la naționala Spaniei, dar nu se ferește să răspundă deschis criticilor: „Dacă nu vă place stilul meu, nu dau doi bani pe asta!”. E agitat și introvertit, e peste tot și numai în el însuși. Încă nu înțelege pe deplin de ce fiica a trebuit să moară. Dar trece prin viață cu pasiunea și tragismul omului care ar vrea să facă tot, să cuprindă tot, să experimenteze tot. Pentru că Luis Enrique, băiețelul slăbuț din Gijon, are calea lui. Indiferent dacă îl place sau nu cineva.

 

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....