Lufthansa anulează sute de zboruri din cauza grevei piloților. Aceștia cer mărirea salariilor

Mihnea Tălău 02.09.2022, 23:49
Lufthansa anulează sute de zboruri din cauza grevei piloților. Aceștia cer mărirea salariilor

Piloții de la Lufthansa au intrat vineri în grevă, obligând compania aeriană germană să anuleze sute de zboruri, lăsându-i pe turiști în impas. Compania a anulat vineri aproximativ 800 de zboruri la principalele sale baze din Frankfurt și Munchen, afectând 130.000 de pasageri.

Greva piloților Lufthansa a bulversat traficul aerian

Sindicatul Vereinigung Cockpit a cerut celor peste 5.000 de piloți ai Lufthansa să organizeze o grevă de 24 de ore, afirmând că ultima rundă de negocieri salariale a eșuat.

Grevele și lipsa de personal au forțat deja mai multe companii aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri în această vară, ceea ce a dus la formarea unor cozi lungi la marile aeroporturi, frustrându-i pe oamenii dornici să înceapă să călătorească din nou după blocajele COVID-19, scrie Reuters.

Sindicatul solicită o creștere salarială de 5,5% în acest an și o compensare automată a inflației după aceea, precum și condiții mai bune pentru piloții începători.

Lufthansa a declarat că solicitările sindicatului ar duce la creșterea costurilor cu personalul cu 40% sau cu aproximativ 900 de milioane de euro în următorii doi ani.

Zeci de zboruri anulate în Europa. Avertismentul MAE, după ce a fost anunţată greva din aeroportul din Paris

Piloții acuză inflația din Germania

Compania aeriană a oferit un total de 900 de euro în plus la salariul de bază pe lună, în două etape, pe o perioadă de 18 luni, ceea ce, potrivit acesteia, ar duce la o creștere cu peste 18% a salariilor pentru posturile de începători și cu 5% mai mult pentru posturile de conducere.

Revendicările vin, de asemenea, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente, inflația germană crescând în august la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani.

Luna trecută, conducerea Lufthansa a ajuns la un acord de salarizare cu personalul de la sol, evitând noi greve, după ce o grevă a obligat-o să anuleze peste 1.000 de zboruri.

Lufthansa se confruntă, de asemenea, cu posibile greve ale piloților filialei Eurowings, care au votat pentru acțiuni sindicale, dar care urmează să poarte o rundă de discuții cu conducerea săptămâna viitoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...