Lovitura momentului pentru toți șoferii români: se întâmplă la pompă și îți vine să stai în casă

Gabriel Peneș 24.01.2023, 11:57
Lovitura momentului pentru toți șoferii români: se întâmplă la pompă și îți vine să stai în casă

Lovitura momentului pentru toți șoferii români. Noul an a venit cu vești proaste pentru conducătorii auto din țara noastră. De la 1 ianuarie a fost eliminată compensarea de 50 de bani pentru litrul de combustibil, dar aceasta nu a fost decât începutul unei serii de scumpiri a carburantului la pompă.

Lovitura momentului pentru toți șoferii români

Șoferii români trebuie să scoată, din nou, mai mulți bani din buzunar pentru alimentarea autovehiculelor. O scumpire semnificativă a venit chiar marți, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, din partea celor de OMV Petrom. Astfel, prețurile benzinei standard și motorinei standard au crescut, astăzi, cu câte 9 bani pe litru.

Este cea mai mare majorare de preț din acest an, după ce prețurile au crescut constant cu câte 4 sau 5 bani la litru. Prima scumpire a avut loc sâmbătă, 14 ianuarie, cu câte 5 bani pe litru. Prețurile au continuat să urce pe 17 ianuarie, pe 19 ianuarie, pe 20 ianuarie și pe 21 ianuarie.

Potrivit Monitorul Prețurilor și peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, un litru de benzină standard costă acum între 6,53 și 6,59 lei. Iar prețul motorinei standard variază între 7,69 și 7,72 lei.

În weekend-ul trecut, OMV Petrom majorase prețul benzinei cu 5 bani/litru, după alte patru scumpiri succesive ce s-au produs săptămâna trecută. Nu a durat mult până când concurența s-a aliniat la practicile liderului de piață, dar, de această dată, a fost vorba și de majorări ale prețului de achiziție pentru motorină.

Lovitura momentului pentru toți șoferii români: se întâmplă la pompă și îți vine să stai în casă
Prețurile la benzină și motorină au crescut constant de la începutul acestui an

Se întâmplă la pompă și îți vine să stai în casă

La 1 ianuarie, scumpirile s-au datorat eliminării compensării de 50 de bani pe litru acordată de stat. Astfel, în prima zi din 2023, litrul de motorină a urcat cu 38 de bani, iar cel de benzină cu 36 de bani, pentru că, tot la 1 ianuarie, executivul a redus accizele.

Apoi, Petrom a aplicat mai multe scumpiri succesive în prima lună a anului, iar litrul de benzină și motorină standard a urcat cu aproximativ 60 de bani față de prima zi din an.

Scumpirile au loc pe fondul creșterii cotațiilor internaționale ale așa-numitului petrol Brent, adică cel provenit din exploatarea zăcămintelor din Marea Nordului. Astfel, de la 77,84 de dolari/baril pe 4 ianuarie, cotația a ajuns pe 24 ianuarie la e 87,96 dolari/baril, cea mai ridicată din ultimele două luni.

Comparativ cu luna trecută, scrie peco-online.ro, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 8 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă acum cu 24 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Pentru motorină, prețul mediu al unui litru a crescut cu 6,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 24 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Trebuie remarcat, totuși, că , în această perioadă, România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele UE în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....