Lovitură importantă primită de RCS-RDS. Clienții trebuie să știe asta

Stan Filon 02.12.2020, 18:01
Lovitură importantă primită de RCS-RDS. Clienții trebuie să știe asta

Atenție la neatenție, chiar și când vine vorbade RDS-RCS! S-a aflat cum pot fi furați românii atunci când își aleg un furnizor de energie electrică sau când prelungește contractul cu acesta! Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov a dezvăluit totul pe Facebook!

Compania RCS-RDS, lovitură puternică primită la Brașov

Sorin Claudiu Susanu susţine că în această perioadă mulţi consumatori sunt ”ademeniţi” să-şi reînnoiască contractele de furnizare a energiei. Pentru a fi mai atractivă oferta, unii comercianți de energie uită să treacă tate costurile în ofertă sau le trec undeva în josul ofertei, cu litere foarte mici!

Astfel, consumatorul este indus în eroare de clauzele contractuale şi, în final, să plătească mai mult. Acesta a publicat pe Facebook un exemplu cu un astfel de furnizor de energie, care a fost amendat.

Compania RCS-RDS, lovitura puternică primită la Brasov
Compania RCS-RDS, lovitura puternică primită la Brasov

Amendă de 20.000 de lei pentru inducerea în eroare a clienților

”Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sancţionat cu o amendă de 20.000 lei şi cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/înşelătoare. Din analiza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu consumatorii se constată că aceştia nu beneficiază de indicarea exactă a tarifului aferent energiei electrice consumate.

Astfel în Anexa nr.2 la contract – Preţ şi Tarife, se indică: energie electrică activă 325 lei/ Mwh şi tarif rezervare 0,2 lei/zi, precum şi o listă de tarife reglementate, funcţie de tipul distribuitorului de energie electrică (tarif distribuţie), respectiv tarif serviciu de transport, cogenerare înaltă eficienţă, accize, certificate verzi, tarif serviciu de sistem. De asemenea, în –parte integrantă a Contractului de furnizare, se indică la art.4(1). Menţionăm că toate aceste tarife nu reprezintă o informare clară şi completă asupra tarifului final plătit de consumatorul mediu”, a scris Sorin Claudiu Susanu pe pagina de socializare.

Prețuri fără TVA

Potrivit unor surse apropiate CRPC Brașov, citate de bizbrașov.ro, furnizorul amendat este RCS&RDS. Pe lângă datele inexacte trecute în contract, societatea amendată a ”uitat” să treacă și tarifele cu tot cu TVA, deşi operatorul economic face această menţiune în subsolul tabelelor cu tarife.

”Operatorul economic include în tariful energiei electrice componenta în lei/zi, deşi facturarea energiei electrice se face lunar, de asemenea nu defineşte pentru consumator ce reprezintă acest tarif de rezervare. Tot la Anexa nr.2- Preţ şi Tarife, valorile tuturor tarifelor sunt exprimate în lei/Mwh, deşi factura emisă consumatorului mediu indică la tarife lei/Kwh”, a mai scris acesta.

Sorin Claudiu Susanu susţine că aspectele descrise sunt susceptibile ”să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, şi reprezintă o practică comercială înşelătoare”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...