„Lovitură democratică” în Franța. Macron a pierdut în fața partidelor extremiste. Scenarii privind noua majoritate în Parlament

Beatrice Dumitru 20.06.2022, 12:27
„Lovitură democratică” în Franța. Macron a pierdut în fața partidelor extremiste. Scenarii privind noua majoritate în Parlament

Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut controlul în Adunarea Națională la alegerile legislative, un eșec major care ar putea arunca țara într-un blocaj politic, dacă partidul său nu va fi capabil să negocieze alianțe cu alte partide. Presa din Hexagon a numit rezultatul „o palmă” pentru Emmanuel Macron, sau „un cutremur”. Scrutinul a venit la numai opt săptămâni după ce Emmanuel Macron a fost reales în funcția de președinte al Franței.

Scenarii pentru guvernarea Franței

Majoritatea absolută este de 289 de parlamentari, din totalul de 577 de mandate ale Adunării Naţionale, dar partidul liderului francez va avea 245 de locuri. În acest context, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a numit rezultatul un „șoc democratic” și a adăugat că, în cazul în care alte blocuri nu vor coopera, „acest lucru ne-ar bloca capacitatea de a adopta reforme și de a proteja francezii”.

Acum, nu există un scenariu în Franța despre cum se vor desfășura lucrurile, deoarece ultima dată când un președinte nou ales nu a reușit să obțină o majoritate totală la alegerile parlamentare a fost în 1988. Președintele francez și aliații săi trebuie să decidă acum dacă vor o alianță cu conservatorii Les Republicains, care au ajuns pe locul patru, sau conduc un guvern minoritar, care va trebui să negocieze proiecte de lege cu alte partide, de la caz la caz. În cele din urmă, Emmanuel Macron ar putea convoca alegeri anticipate dacă va apărea un blocaj legislativ. informează Reuters.

„Lovitură democratică” în Franța. Macron a pierdut în fața partidelor extremiste. Scenarii privind noua majoritate în Parlament
partidul lui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Națională.

Rezultatul este un risc pentru țara noastră, având în vedere provocările cu care trebuie să ne confruntăm”, a spus premierul Elisabeth Borne, adăugând totodată că de luni, tabăra lui Macron va lucra pentru a face alianțe.

Cine este Jean-Luc Melenchon, simpatizantul lui Troțski

Unite în spatele lui Jean-Luc Melenchon, partidele de stânga au fost pe cale să-și tripleze scorul de la ultimele alegeri legislative din 2017.  Cei care s-au prezentat la urne au votat astfel încât nici unul dintre blocurile politice să nu se apropie de o majoritate.

Cu aproximativ 130 de locuri, alianța lui Jean-Luc Melenchon va fi cea de-a doua formațiune din Adunarea Națională. Acesta și-a început campania pentru alegerile parlamentare în orașul Marsilia, care este adesea văzut ca un simbol al bătăliei dintre popor și elitele pariziene.

„Înfrîngerea partidului prezidențial este completă și nu se observă o majoritate clară. Este eșecul Macronismului și eșecul moral al celor care ne țin prelegeri”, a declarat Melenchon, potrivit Reuters.

Acesta a făcut campanie pentru scăderea vârstei de pensionare de la 62 la 60 de ani, creșterea salariului minim și limitarea prețurilor la produsele esențiale. Dar în cadrul alianței există diferențe majore, de la Europa la energia nucleară și poliție.

Oamenii trebuie să înceteze să aleagă parlamentari marionete care își ridică mâinile ca niște animale de companie de fiecare dată când guvernul le cere să facă reduceri de buget”, spunea Melenchon la începutul campaniei.

„Lovitură democratică” în Franța. Macron a pierdut în fața partidelor extremiste. Scenarii privind noua majoritate în Parlament
Jean-Luc Melenchon conduce stânga franceză.Sursa foto: Facebook.

Liderul de extrema stângă, un personaj controversat

Dar întrebarea este acum dacă alianța poate rezista. Partidul lui Melenchon, care se preconizează că va avea 90 de parlamentari, ceva mai puțini decât au arătat sondajele de opinie, va dori să conducă stânga în Parlament. Însă, având în vedere că socialiștii și verzii pot să-și creeze propriile grupuri parlamentare, nu este clar dacă vor sprijini partidul lui Melenchon în toate problemele.

Liderul de extrema stângă nu este străin de controversele din Franța. El este anti-SUA și anti-imperialist, fiind fascinat de oamenii puternici din America Latină, precum Fidel Castro din Cuba sau Hugo Chavez din Venezuela.

De-a ligul timoului, crizele sale de furie au ridicat întrebări cu privire la aptitudinile lui de a conduce. În 2018, și-a șocat chiar și susținătorii când a urlat la un ofițer de poliție în timpul unei percheziții la sediul său de campanie din cauza unor acuzații cu locuri de muncă false. Un an mai târziu, un tribunal din Paris l-a condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare, notează Politico.

Câțiva membri ai partidului au confirmat că anturajul său a dezvoltat strategii pentru a-l învăța să-și stăpânească izbucnirile, pe care, uneori, la folosește pentru a atrage atenția, el fiind orice altceva decât plictisitor, mai ales în confruntările televizate.

Jean-Luc Melenchon s-a născut în Marocul controlat de francezi în 1951 și a suferit de dificultăți de auz nediagnosticate. El a spus că era „pe altă planetă” în copilărie și a dezvoltat abilitatea de a „citi fețele și chiar mințile oamenilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...