Locul unde se vorbește cea mai curată limbă română. Ai știut?

Stan Filon 27.06.2023, 15:19
Locul unde se vorbește cea mai curată limbă română. Ai știut?

Acesta este locul unde se vorbește cea mai curată limbă română! După cum știm, în România se vorbește cu diferite accente. Fie că este accent moldovenesc sau ardelenesc, sau altele de prin țara noastră, experții au analizat și știu exact care este zona cea mai apropiată de normele limbii literare.

Locul din țară unde se vorbește cea mai curată limbă română

Adina Dragomirescu director la Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române a acordat recent un interviu în care a vorbit despre cele mai dese greșeli gramaticale pe care le fac românii, dar a precizat și unde se vorbește cea mai curată limbă română.

”Dacă ne referim la cuvintele pline semantic, lingviştii consideră că fiecare limbă are un fond lexical principal sau un vocabular fundamental, care se distinge de masa vocabularului”, a explicat pentru shtiu.ro Adina Dragomirescu. ”Acest fond principal are în jur de 1.500 de cuvinte, printre care: nume de obiecte uzuale (casă, masă), verbe (a mânca, a iubi, a face), nume de alimente şi băuturi (apă, vin, carne, cartofi etc.), substantive care denumesc anumite părți ale corpului (cap, mână, picior), nume de animale şi păsări (câine, pisică, etc), substantivele care denumesc gradele de rudenie (mama, tată, soră, frate), numele zilelor săptămânii și ale lunilor etc.”.

Locul din tara unde se vorbeste cea mai curata limba romana
Adina Dragomirescu director la Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” (foto) a spus care este locul din tara unde se vorbeste cea mai curata limba romana

Cele mai comune greșeli de exprimare

Directorul Institutului de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române a amintit și care sunt cele mai dese greșeli de exprimare pe care românii le fac. A ținut să precizeze că nu sunt statistici exacte cu acestea.

”Nu sunt statistici, există însă o repartizare geografică, să zicem așa. De exemplu, „ca și” în loc de „ca”, în structuri gresite de tipul „Ca și prieten, sunt gata să te ajut”, apare mai ales în Transilvania. Topica greșită „mai ți-am spus” în loc de „ți-am mai spus”, apare mai ales în Muntenia. Cât despre cea mai „curată” limbă română, aceasta se vorbește în Muntenia: „Regiunea Argeș-Prahova este zona cea mai apropiată de normele limbii literare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...