Ce se întâmplă cu operațiunea de la barajul lacului Tăul Mare. Autoritățile din Roșia Montană au făcut anunțul

07 10. 2022, 19:15

Sute de persoane au fost evacuate după o avarie observată la Barajul Lacului Piscicol Tăul Mare din comuna aflată în județul Alba. Cel care a semnalat problema și a alertat autoritățile a fost chiar primarul. Imediat a fost emis și un mesaj Ro-Alert prin care cetățenii din avalul barajului Lacului Piscicol Tăul Mare au fost rugați să părăsească zona. Autoritățile au anunțat ce se va întâmpla cu locuitorii din Roșia Montană.

Ce se întâmplă cu barajul lacului Tăul Mare

Update vineri, 7 octombrie, ora 19:16.  Comisia tehnică întrunită vineri pentru a analiza situaţia de la Roșia Montană a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.

Nivelul apei din lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat acum aproape o săptămână, a scăzut cu cinci metri. Astfel, oamenii din Roșia Montană se pot întoarce la casele lor, după ce au fost evacuați de teamă că barajul s-ar putea rupe și ar produce inundații.

Pompierii, împreună cu specialiști ai Serviciului de Gospodărire al Apelor din Alba, vor decide dacă vor opri toate motopompele sau dacă vor scoate toată apa din lac.

Update vineri, 7 octombrie. Reprezentanții ISU Alba au transmis că a scăzut cota apei în lacul Tăul Mare din Roșia Montană cu peste 4,3 metri de când a început evacuarea. Reprezentanții mai multor instituții care au legătură cu gestionarea situației urmează să se întâlnească în cursul zilei de vineri, pentru a discuta problema.

Experții tehnici specializați în construcții hidrotehnice vor analiza datele actuale ale barajului, pentru a stabili în ce fel vor acționa în perioada următoare. ISU Alba a mai transmis că, pe parcursul nopții, s-a refulat apa din lacul de acumulare, folosind 4 motopompe de mare capacitate. O motopompă este pregătită pentru a interveni în caz că va fi nevoie să fie evacuată apa din zona albiei, pe raza localității Roșia Montană, și o alta este pregătită să intervină în rezerva operativă.

Două conducte refulează apa prin sifonare, iar specialiștii lucrează la punerea în funcțiune a celei de-a treia. Autoritățile au mai transmis că nu au intervenit modificări cu privire la situația persoanelor evacuate sau a mijloacelor angrenate în misiune.

Update duminică, 2 octombrie, ora 20:56. Un expert tehnic, Costică Sofronie, a spus că este posibil ca în perioada de secetă prelungită să fi apărut niște fisuri.

„A venit o perioadă ploiasă, a intrat apă, s-a surpat tavanul de la golirea de fund. E o galerie și a căzut tot materialul pe pâlnia asta, un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul nu mai controlezi nimic”, a explicat el.

Raed Arafat a declarat că se reduce nivelul de apă, pentru a se reduce riscul de a se petrece o catastrodă. Secretarul de stat în MAI a precizat că sunt șase motopompe ce golesc câte 10.000 de metri pe minut fiecare.

„Dacă începe apa să se infiltreze și începe să se agraveze situația s-ar putea să nu avem mai mult de 30 de minute. cu cât reducem nivelul apei riscul scade.”, a mai spus Raed Arafat.

Sute de locuitori, evacuaţi în urma unei avarii la golirea Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare

Update duminică, 2 octombrie, ora 16:20. Autorităţile din judeţul Alba au trimis un nou mesaj RO-Alert locuitprilor din Roşia Montană în care sunt avertizaţi să evacueze de urgenţă zona pentru că există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze în orice moment.

Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foieş! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autorităţile prezente în localitatea Roşia Montană sau identificaţi un loc înalt în care să vă deplasaţi în cel mai scurt timp când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba„, se arată în noul mesajul RO-Alert.

Update duminică, 2 octombrie, ora 15:05. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă pentru a discuta despre situația de la Roșia Montana. Operațiunile pentru golirea parțială a lacului Tăul Mare continuă. Prin acțiunile de evacuare cu motopompe de mare capacitate, s-a reușit scăderea nivelului apei.

„Menționăm faptul că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Update duminică, 2 octombrie, ora 10:35. Autoritățile din Roșia Montană vor să golească tot barajul. Directorul SGA Alba, Vlad Sorin, spune că breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare.

Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică”, a declarat acesta, potrivit Alba24.

Update duminică, 2 octombrie, ora 09:50. Raed Arafat s-a deplasat la fața locului. Acesta a discutat cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici. De asemenea, șeful DSU a precizat că 268 de persoane au fost evacuate. În aceste momente, 60 de jandarmi cu 15 mașini și 16 polițiști cu 7 autospeciale intervin pentru crearea unei căi de acces spre barajul lacului Tăul Mare pentru camioanele de mare tonaj care transportă motopompele, având în vedere că drumul este impracticabil.

Vezi aici cum arata fisura produsa la Barajul Tăul Mare!

– Știre inițială –

O avarie la golirea Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare din Roșia Montană  a condus la evacuarea a peste 800 de locuitori în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, familii întregi au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza pericolului de inundație.

Autoritățile au fost alertate chiar de edilul comunei. Acesta a apelat serviciul de urgență 112, iar o echipă specializată s-a deplasat la baraj pentru a constata problema. Ulterior, populația din Roșia Montană a primit următorul mesaj RO-Alert:

„Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare.

Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare.

Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.”

Citește și Situație fără precedent în Delta Dunării. Șase lacuri au secat complet, iar alte 18 au mai puțin de 50% din apă!

Risc uriaș de rupere a barajului Taul Mare

Măsurile luate de autorităţi

Până în acest moment, autoritățile din Roșia Montană au luat următoarele măsuri:

  • A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
  • S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al jud. Alba;
  • S-a activat Centrul Județean de Conducere şi Coordonare a Intervenției;
  • La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă, iar personalul subunităților de intervenție aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;
  • În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate următoarele forţe şi mijloace:

– două Autocamioane de Intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min);

– două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;

– două microbuze de transport;

– trei ofițeri şi 40 de subofițeri şi soldați aparținând ISU Alba;

– buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de Intervenție;

– personal aparținând IPJ şi IJJ pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice.

Între timp, IGSU a mai adus încă patru motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Citește și Roșia Montană, înscrisă în patrimoniul UNESCO, ar putea fi exploatată prin variante „puțin invazive”. Ministrul Culturii: „Ce este acolo este al României”!