Listă cu militari ruși considerați „criminali de război”, făcută publică în Ucraina. „Toți vor fi trași la răspundere”

Ana Anitoiu 17.03.2022, 16:44
Listă cu militari ruși considerați „criminali de război”, făcută publică în Ucraina. „Toți vor fi trași la răspundere”

O listă cu militari ruși considerați „criminali de război” a fost făcută publică în Ucraina. Nouă soldați ai președintelui rus Vladimir Putin au fost incluși cu numele complete, gradele pe care le au în armată și funcțiile pe care le ocupă. Pentru trei dintre ei au fost obținute și fotografii.

Militari ruși considerați „criminali de război”, dezvăluiți cu date de identificare

Mai exact, o declarație a serviciilor de informații ale Kievului, în care mai mulți militari ruși sunt acuzați că au comis crime de război împotriva populației civile a Ucrainei, a fost publicată de agenția ucraineană Ukrinform.

„Direcția principală de informații a Ucrainei a obținut o listă a militarilor din Brigada 448 Rachete din Kliuvka, regiunea Kursk, care au comis crime de război împotriva poporului ucrainean.

De la înființarea sa și până în anul 2019, această brigadă a fost dotată cu sisteme de rachete balistice tactice OTR-21 Tocika, fiind reechipată, din noiembrie 2019, cu complexul operațional-tactic Iskander-M.

Din 2018, Brigada 448 Rachete a rămas singura unitate de artilerie din cadrul forțelor armate ruse care utilizează lansatoare OTR-21 Tocika (imaginea următoare, n.r.). De aceea, știm exact pe cine să vânăm”, arată declarația publicată de agenția Ukrinform.

Lista cu militari rusi considerati „criminali de razboi”, facuta publica in Ucraina
Ofiterii rusi Martinov, Karamisev si Iarovenko, considerati criminali de razboi in Ucraina

Declarația a fost însoțită de un link către un site guvernamental din Ucraina unde apare o listă cu nouă militari ruși considerați criminali de război. Aceștia sunt: colonelul Martinov Dmitri Nikolaevici, comandantul unității militare 35535; locotenent-colonelul Karamișev Igor Ivanovici, comandant adjunct al unității militare 35535; locotenent-colonelul Riabeț Sviatoslav Sergheevici, comandantul adjunct al unității militare 35535, însărcinat cu activități militar-politice.

Lista continuă cu: locotenent-colonelul Polușin Roman Nikolaevici, comandant adjunct de brigadă; locotenent-colonelul Lisenko Andrei Vladimirovici, comandant adjunct al Brigăzii de Armament – Șeful Departamentului Tehnic; maiorul Arhipov Roman Anatolievici, șef al serviciului alimentar și de cazarmament.

Avertisment în Ucraina: Toți criminalii de război vor fi trași la răspundere

Următorii militari ruși aflați pe lista pubicată în Ucraina aflată în război sunt: maiorul Kondratiev Alexei Alexandrovici, șeful serviciului rachete și artilerie al unității tehnice; maiorul Iarovenko Aleksei Viacheslavovici, șeful serviciului auto al unității tehnice; și maiorul Mirzehanov Ramidin Raufovici, șeful serviciului medical.

„Țineți minte! Pentru atrocitățile comise împotriva populației civile din Ucraina, toți criminalii de război vor fi aduși în fața justiției și vor fi trași la răspundere”, arată un avertisment făcut de sursa citată.

În cazul a trei ofițeri care fac parte din lista militarilor ruși considerați criminali de război în Ucraina, Martinov, Karamișev și Iarovenko, au fost publicate și fotografiile acestora.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost condamnat la rândul lui drept „criminal de război”, marți, de către Senatul Statelor Unite ale Americii. Democrații și republicanii au căzut de acord că liderul rus nu poate scăpa de răspundere în urma atrocităților comise împotriva poporului Ucrainei.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a declarat că „operațiunea militară specială” a fost declanșată pentru siguranța regiunilor separatiste proruse și a Rusiei și că armata lui face tot posibilul pentru a evita victimele în rândul populației civile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...