Liderii europeni vor „cele mai puternice sancțiuni posibile” împotriva Rusiei și ajutor pentru Ucraina

Cătălina Burghelea 24.02.2022, 09:46
Liderii europeni vor „cele mai puternice sancțiuni posibile” împotriva Rusiei și ajutor pentru Ucraina

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina i-a înfuriat pe liderii europeni. Aceștia cer sancțiuni extrem de dure împotriva Rusiei și ajutor pentru teritoriile invadate de trupele rusești. Miniștrii de externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei au lansat o declarație comună în care condamnă „în cel mai puternic mod posibil, (agresiunea) deschisă pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei independente, pașnice și democratice”. Premierul lituanian Ingrida Šimonytė a îndemnat la „acțiune puternică și unită”.

UE vrea cele mai puternice sancțiuni posibile împotriva Rusiei

Declarația miniștrilor de externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei spune că acțiunile Rusiei sunt o „încălcare flagrantă a dreptului internațional” și o „crimă împotriva poporului ucrainean, pe care o condamnăm”. Liderii europeni au cerut comunității internaționale „să impună cele mai puternice sancțiuni posibile Rusiei” și să ofere Ucrainei ajutor militar, economic, politic și umanitar.

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a criticat în termeni foarte duri acțiunile Rusiei într-o postare pe Twitter, îndemnând Moscova să „oprească imediat orice acțiune militară și să revină la diplomație”. Viețile a milioane de oameni sunt în joc, a spus oficialul.

Liderii europeni condamnă invazia Rusiei „în termeni cât mai puternici”

Președintele Consiliului European și cel al Comisiei Europene au emis, joi, o declarație comună în care condamnă acțiunea militară rusă în Ucraina „în cei mai fermi termeni posibili”.

„Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală”, au declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit CNN.

„Solicităm Rusiei să înceteze imediat ostilitățile, să-și retragă armata din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. O astfel de utilizare a forței și constrângerii nu are loc în secolul 21”, au mai spus liderii europeni.

„Răspuns umanitar de urgență”

Uniunea Europeană vrea să discute despre acțiuni dure împotriva Moscovei. Declarația comună spune că Michel a programat o reuniune a Consiliului European despre criza din Ucraina și potențialele măsuri punitive împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a decis operațiunea militară în Donbas.

„UE și statele sale membre sunt pregătite să ofere un răspuns umanitar de urgență. Facem apel la Rusia și formațiunile armate susținute de Rusia să respecte dreptul internațional umanitar”, se mai arată în declarație.

Zelensky a decretat legea marțială în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a introdus legea marţială în toate regiunile ţării sale, ca urmare a invaziei Rusiei în Donbas. Acesta a precizat că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră și că scopul lui Putin este distrugerea statului ucrainean.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi, fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina”, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Klaus Iohannis condamnă decizia lui Vladimir Putin

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat dur la adresa Rusiei, după atacul pornit joi dimineață împotriva Ucrainei. Șeful statului condamnă, „în numele României”, invazia trupelor rusești și anunță o reacție puternică a comunității internaționale, cu mari costuri pentru Moscova, inclusiv pentru Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...