Leul românesc, în colaps. Previziunea îngrijorătoare a analiștilor pentru cursul valutar, cu cât ar putea crește

Stan Filon 29.06.2022, 15:17
Leul românesc, în colaps. Previziunea îngrijorătoare a analiștilor pentru cursul valutar, cu cât ar putea crește

Vin vremuri grele pentru leul românesc! Valoarea monedei naționale se pare că va continua să scadă în fața principalelor monede, după cum consideră membrii Asociației CFA România. Nici măcar unul singur dintre membrii asociației respective nu prevede ca leul să mai aibă o creștere în fața monedei euro, a dolarului sau a lirei sterline, mai ales că inflația continuă să crească.

Leul românesc, în colaps

Membrii asociației CFA România vin cu vești proaste pentru toți românii și pentru moneda națională. Toți membrii asociației sunt de părere că leul românesc va pierde din ce în ce mai mult teren la cursul valutar, în fața principalelor monede. Astfel, pentru orizontul de 6 luni cursul prognozat de CFA România este de 5,0402 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni veștile sunt și mai proaste: 5,1125 lei pentru un euro.

„Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componenta de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna mai, atingând valori similare cu cele atinse la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rata anticipată a inflației atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Națională la cel puțîn 6% in următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Leul romanesc, in colaps
Leul romanesc, in colaps

Ce se va întâmpla cu leul în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu peste 10 puncte a componentei de condiții curente. În acest timp, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condițiile în care răspunsurile obținute de CFA România au fost oferite anterior publicării ratei inflației pentru luna mai.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 88% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

CFA Society România este una dintre cele mai importante organizații profesionale locale care reunește profesioniști în investiții din domeniul bancar, managementul activelor, asigurări, private equity, fonduri de pensii și alte domenii diferite ale industriei investiționale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...