Legume din străinătate, aduse în magazine direct cu eticheta de România. Cum este posibil aşa ceva

Nicu Stan, Mihai Roșoiu 21.07.2021, 21:09
Legume din străinătate, aduse în magazine direct cu eticheta de România. Cum este posibil aşa ceva

Legume din străinătate, aduse în magazine direct cu eticheta de România. Cum este posibil aşa ceva. Un fermier a făcut dezvăluiri despre practica vânzării roşiilor din Turcia drept roşii româneşti într-un lanţ de supermarketuri. Toate detaliile incredibile, în articolul de mai jos.

Cum sunt aduse legumele din străinătate direct cu eticheta de România. Experimentul unui fermier

Legume din străinătate, aduse în magazine direct cu eticheta de România. Cum este posibil aşa ceva a dezvăluit un fermier din Olt.

Omul a demascat practica vânzării roşiilor din Turcia drept roşii româneşti într-un mare lanţ de supermarketuri. Bărbatul a obţinut şi dovezi pentru practici pe care fermierii români le reclamă de multă vreme.

Legume cu etichete false aduse in Romania
Legume cu etichete false aduse in Romania

În 4 ore se cumpără un tir cu legume ”românești”

Astfel, Mihai Chesnoiu, un fermier din Grădinari, Olt, a demonstrat cum în doar 4 ore poţi să pui la cale importarea unui tir cu legume. Această acţiunea a demarat-o luni, 19 iulie 2021.

Bărbatul a inventat un nume de firmă, Bioland, şi a început o corespondenţă electronică cu un intermediar din Macedonia. Intermediarul l-a abordat, găsindu-l pe internet, numărul său de telefon este afişat pe pagina Sere Chesnoiu.

Macedonenii, de acord să eticheteze marfa cum vrea cumpărătorul

”Dacă aş fi continuat discuţiile, astăzi aveam tirul cu marfă în curte“, spune Chesnoiu.

Firma din Macedonia era interesată să aducă în România legumele produse în țara ei, însă nu avea nicio problemă să le eticheteze ca fiind produse româneşti.

Eticheta falsă, realizată în scurt timp

Astfel, în câteva ore inclusiv eticheta, pe care Mihai Chesnoiu a realizat-o cu ajutorul unui alt legumicultor, firmei inventate, Bioland, era pe lădiţele cu legumele din depozitul intermediarului şi totul era bine pus la punct. Preţ, cantitate, cost transport etc.

De precizat că firma din Macedonia îşi asuma toate riscurile de transport, luându-și angajamentul să livreze marfa în Bucureşti, semnal că există deja o filieră bine pusă la punct de trecere a frontierei fără probleme.

Discuția cu firma din Macedonia s-a ținut pe WhatsApp

Toată conversaţia s-a purtat pe WhatsApp. Acolo, intermediarul a postat fotografii cu marfa existentă la acea dată în depozit. Macedonenii aveau la livrare ardei – gras şi kapia, dar şi pepeni, cu precizarea că acestea erau la acel moment produsele, însă că pot aduce, normal, şi alteproduse.

De asemenea, un tir cu ardei ar fi putut fi adus în ţară la un cost total de 16.900 euro, sub preţul de la producători din România.

”Nu ne permitem să ducem experimentul până la capăt, nu avem aceşti bani“, a explicat Chesnoiu, pentru Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe