Legea care te poate scăpa de facturi umflate la telefon, când călătorești în România: ce este roamingul involuntar

Gabriel Peneș 23.03.2023, 11:27
Legea care te poate scăpa de facturi umflate la telefon, când călătorești în România: ce este roamingul involuntar

Legea care te poate scăpa de facturi umflate la telefon, când călătorești în România. Poate că nu știai acest aspect, dar dacă te-ai trezit vreodată cu o suma nejustificat de mare pentru convorbirile telefonice, este posibil să fi fost una dintre victimele roamingului involuntar. Senatul a adoptat un proiect legislativ ce vrea să clarifice și să elimine această problemă.

Legea care te poate scăpa de facturi umflate la telefon, când călătorești în România

Te afli în România, știi că nu ai plecat din țară și, totuși, te trezești cu o factură mult mai mare decât cea anticipată. Una dintre cauze poate fi ceea ce numește roaming involuntar.

Riscul de roaming involuntar reprezintă intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie şi internet mobil se află pe teritoriul statului de reşedinţă, în localităţile situate în proximitatea graniţelor, iar acesta are serviciul de roaming activat şi terminalul setat pe selectarea automată a reţelei.

În această situaţie, dispozitivul mobil se conectează automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.

Pentru rezolvarea acestei probleme, Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care se instituie obligaţia amplasării de indicatoare de avertizare în localităţile cu risc de roaming involuntar din ţările vecine. Adică oamenii care trec prin zonă să știe că, deși nu au părăsit România, convorbirile telefonice și traficul de date mobile ar putea fi taxate cu prețuri de roaming.

Legea care te poate scăpa de facturi umflate la telefon, când călătorești în România: ce este roamingul involuntar
Există zone în România în care telefonul tău se poate conecta fără să știi la rețeaua de telefonie a unei țări vecine, ca și când ai folosi serviciul de roaming, iar factura va reflecta acest lucru

Ce este roamingul involuntar

„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică cel puţin o dată la trei ani, pe baza studiilor de acoperire realizate, lista unităţilor administrativ-teritoriale în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine. La intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM, se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine“, se arată în propunerea legislativă iniţiată de parlamentari de la PNL, conform economedia.ro.

Potrivit proiectului de act normativ, adoptat miercuri de Senat în calitate de primă cameră sesizată, „administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în lista publicată de ANCOM au obligaţia ca, în cel mult şase luni de la publicarea listei, să instaleze la cel mult 50 metri distanţă faţă de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, a unui indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu, textul: „Atenţie! Risc de roaming involuntar””.

Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate. Culoarea indicatorului va fi albă, iar textul indicat, scris cu majuscule, va avea culoare neagră”.

Potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative, care citează ANCOM, în România sunt 1.092 de localităţi care prezintă risc de roaming involuntar în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

“Realitatea factuală ne arată că majoritar, localnicii au cunoştinţă despre paşii tehnici necesari în vederea configurării dispozitivelor mobile cu scopul de a evita posibilitatea conectării la o reţea din exteriorul ţării şi, implicit, de a evita costuri suplimentare nedorite. Însă, persoanele aflate în tranzit sunt cele mai vulnerabile pentru că nu deţin informaţii complete despre riscul de roaming involuntar în localităţile din proximitatea graniţelor”, mai explică iniţiatorii în expunerea de motive.

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....