VIDEO

Legea care descurajează protestele, aspru criticată de opoziție: „Să scandezi în fața Guvernului ‘Sunteți doi plagiatori’ nu înseamnă atingerea demnității umane”

Gabriela del Pupo 10.02.2023, 17:00
Legea care descurajează protestele, aspru criticată de opoziție: „Să scandezi în fața Guvernului ‘Sunteți doi plagiatori’ nu înseamnă atingerea demnității umane”

USR cere PNL să retragă legea totalitară anti-proteste depusă în Parlament. În proiectul PNL, tulburarea ordinii și liniștii publice a ajuns să fie pedepsită cu închisoarea, nu doar cu amendă. Și nu oricum, ci la fel sau chiar mai aspru decât multe alte infracțiuni, precum uciderea din culpă, lovirea sau alte violențe, șantajul, hărțuirea, furtul, coruperea sexuală a minorilor, pornografia infantilă sau folosirea prostituției infantile, transmit cei de la USR. Proiectul prevede direct închisoare pentru cei care protestează, iar pedeapsa maximă a fost majorată de la doi la șapte ani.

„Să-și prezinte scuze societății civile, milioanelor de români care au înghețat de frig în stradă”

USR solicită PNL să retragă din Parlament legea totalitară gândită să descurajeze protestele prin sancționarea dură a celor care „tulbură liniștea” guvernanților. Este inadmisibil ca un partid care a ajuns la putere în contextul protestelor masive anti-Dragnea și anti-PSD să ceară ca românii ce-și strigă în stradă nemulțumirea să fie aspru pedepsiți, se transmite într-un comunicat de presă.

„Solicităm PNL să retragă din Parlament proiectul de lege semnat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, iar aceștia să-și prezinte scuze societății civile, milioanelor de români care au înghețat de frig în stradă la OUG 13 și celor agresați pe 10 august de Jandarmeria lui Carmen Dan și Liviu Dragnea. Să scandezi în fața Guvernului «Sunteți doi plagiatori» nu înseamnă «atingerea demnității umane», nici nu trebuie să ajungi la închisoare pentru asta. Să scandezi «ați dus România în topul scumpirilor, i-ați sărăcit pe români, în timp ce de pensiile speciale nu vă atingeți» este adevărul. Nu trebuie să faci pușcărie pentru asta. Retrageți legea și prezentați-vă scuzele”, declară Ionuț Moșteanu, deputat și purtător de cuvânt al USR.

Ciucă, Bode și Iohannis vor o Românie în care deviza să fie „Nu deranjați furtul PNL”. Noi vrem o Românie care să nu alunece spre dictatură și în care cei ce îi sărăcesc prin furt pe români să răspundă în fața cetățenilor, mai spun reprezentanții USR.

Mai multe ONG-uri au semnat o petiție pentru a opri modificările legislative

În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție, transmit ONG-urile membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor.

Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii.

Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României, spun reprezentanții societății civile.

Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan, la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode.

Cod Penal Forma Ciucă-Bode (2023) 
Art. 371

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forma în vigoare a Art. 371

Art. 371

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către;

a) două sau mai multe persoane împreună;

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Forma Dragnea-Carmen Dan (2017)

Art. 371

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...