Lasagna cu ragu bolognese și sos bechamel. Cum să faci cea mai bună lasagna cu carne

Matei Oana 29.10.2022, 08:00
Lasagna cu ragu bolognese și sos bechamel. Cum să faci cea mai bună lasagna cu carne

Lasagna este unul dintre cele mai cunoscute și iubite preparate italiene în întreaga lume. În diverse combinații, cu carne sau doar cu legume, lasagna este acel fel de mâncare iubit atât de cei mari cât și de cei mici. Nu este greu să prepari lasagna, dar necesită mai mult timp. Partea bună este că lasagna se poate congela, necoaptă, astfel că o gătești odată și o poți servi de fiecare dată când ai poftă.

Pentru a te ajuta să prepari o delicioasă lasagna mai jos vei găsi tipsuri și modul de preparare împărțit pe etape, astfel va fi ușor să gătești fără niciun fel de efort.

Cum se prepară sosul de carne pentru lasagna (ragu)? Se fierb pastele de lasagna din comerț?

Mulți cred că lasagna este prea complicat de făcut. Ar putea părea intimidant, dar oricine o poate face. Tot ce este nevoie este să fii familiarizat cu ingredientele și puțină practică.

Pastele pentru lasagna cumpărate nu se fierb înainte de coacere, verificați pe cutie dacă se menționează acest lucru. Vă recomand să cumpărați paste de bună calitate sau, dacă doriți, le puteți prepara în casă. Iată câteva sfaturi utile pentru obținerea unei lasagna delicioasă:
– puneți o jumătate de cană de apă în sosul de carne pentru a se coace foile de lasagna
– laptele folosit pentru sos bechamel trebuie să fie călduț
– la sosul bechamel se pune un gălbenuș de ou, oul conferă fermitate stratului de sos bechamel
– carnea tocată e bine să conțină grăsime, de aceea eu folosesc amestec de carne de vită cu porc, în proporție de 70%-30%.
– sosul de carne se poate păstra două zile în frigider. Astfel, puteți împărți etapele de preparare în funcție de timpul pe care îl aveți.
– dacă pregătiți mai multe porții de lasagna, o puteți congela în caserole, atenție, lasagna necoaptă.
– vinul roșu poate fi înlocuit cu două linguri de oțet balsamic
Pare dificil la prima vedere, dar pe măsură ce începeți să gătiți acest minunat preparat veți vedea că este ușor.

Ingrediente pentru sos ragu

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 morcov mediu
  • 1 tijă de țelină verde
  • 2 căței de usturoi
  • 1 kilogram carne tocată amestec vită- porc
  • 400 grame roșii tocate la conservă ( 2 conserve)
  • 100 mililitri sos de roșii
  • 100 mililitri vin roșu
  • cimbru, busuioc, oregano uscat
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • 150 grame mozzarella
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ingrediente pentru sos bechamel

  • 1 gălbenuș de ou
  • 50 grame unt
  • 75 grame făină
  • 1 litru de lapte
  • sare, piper
  • mozzarella, parmezan ras

Ingrediente lasagna

  • 500 grame pachet foi de lasagna ( 1 pachet)
  • 150 grame mozzarella
  • 100 grame parmezan

Mod de preparare:

1. Sos ragu

– într-o tigaie încăpătoare sau într-o oală, se încinge uleiul de măsline
– în robotul de bucătărie se toacă ceapa, țelina și morcovul sau se rad pe răzătoarea mică. Usturoiul se zdrobește în presă.
– se pun legumele la călit în uleiul încins, la foc mediu.
– după ce legumele s-au înmuiat, se pune carnea tocată. Se amestecă ușor până își schimbă culoarea.
– se toarnă vinul peste carne. Se lasă carnea la fiert 5 minute în vin, apoi se pun roșiile împreună cu sucul de roșii.
– totul se fierbe pentru 1,5- 2 ore, la foc mic, sub capac.
– la final, se asezonează cu plante aromatice, sare și piper proaspăt măcinat.

2. Sos bechamel

– se încălzește laptele într-o crăticioară. Acest pas este opțional, se poate folosi și lapte rece, dar laptele cald ajută la îngroșarea sosului mai rapidă
– într-o altă crăticioară se topește untul, peste care se adaugă făina și se amestecă timp de un minut.
– se toarnă laptele cald treptat, se amestecă cu un tel, timp de 5-8 minute, până se îngroașă sosul.
– sosul trebuie să fie de consistența unei smântâni grase, dacă este prea gros se reglează cu puțin lapte sau apă
– se ia crăticioara de pe foc și se adaugă un gălbenuș de ou. Se amestecă bine apoi se pun brânzeturile rase.

3. Asamblare lasagna

– în tava de copt se toarnă două polonice de sos de carne și se distribuie uniform pe toată suprafața plană a tăvii
– peste sosul de carne se așază foile de lasagna
– se toarnă o treime din sosul bechamel peste foile de lasagna
– se pune un strat de mozzarella rasă peste sosul alb
– se repetă de trei ori, respectând aceeași ordine, ultimul strat fiind de sos bechamel cu amestec de brânză.
– rezumând, se vor împărți sosurile și pastele astfel: trei straturi sos bechamel, trei straturi brânză, trei straturi paste și două straturi de sos de carne

Lasagna se lasă la răcorit timp de 20-30 de minute înainte de porționare și servire.

Să vă fie de folos!

Urmăriți Impact.ro și pe