Laptopurile modulare devin realitate. Cât va costa un astfel de dispozitiv

Cristian Cojocaru 14.05.2021, 16:03
Laptopurile modulare devin realitate. Cât va costa un astfel de dispozitiv

Cine nu își dorește un laptop să îi poată schimba componentele precum unui computer desktop? Ei bine, dacă în trecut, acest lucru părea de domeniul fantasticului, iată că laptopurile modulare devin realitate.

Laptopurile modulare ies din sfera fantasticului și devin realitate

Premisa din spatele laptopului Framework, realizată de un start-up, dorește facilitarea diagnosticării și reparării laptopurilor. Astfel, pre-comenzile pentru primul lot de laptoprui modulare Framework au fost deschise, venind pe piață cu patru modele diferite, disponibile într-o gramă de prețuri surprinzător de accesibilă.

Fiecare dintre laptopurile Framework are un preț bazat pe procesor, memorie și opțiunea de stocare pe care o alegeți. Toate laptopurile sunt alimentate de procesoarele Intel Tiger Lake de generația a 11-a. Modelul de bază de 1.000 de dolari americani vine cu un procesor Core i5-1135G7, 8 GB memorie RAM și un SSD de 256 GB pentru stocare.

Modelul de performanță de 1.400 de dolari primește un bonus specific. Configurați acestuia prezintă un procesor Core i7-1165G7, 16 GB memorie  RAM și un SSD de 512 GB. Modelul Professional de 2.000 de dolari completează gama cu un procesor Core i7-1185G7 mai rapid, 32 GB memorie RAM și un SSD de 1 TB.

Modelele de bază și de performanță vin cu o licență pentru Windows 10 Home, în timp ce modelul profesional rulează Windows 10 Pro. Există, de asemenea, o configurație bricolaj începând de la 750 de dolari. Puteți personaliza componentele și apoi le puteți asambla singuri, putând alege chiar și sistemul de operare, între Windows și Linux.

Laptopurile modulare realitate
Dintre componentele care pot fi schimbate fac parte procesurul, memoria RAM si spatiul de stocare

Componentele care pot fi schimbate

Laptopurile Framework sunt relativ standard la nivel general. Toate au afișaje de 13 inci și o baterie de 55Wh, precum și o cameră web de 1080p, 60 fps cu un comutator de confidențialitate fizic, care depășește majoritatea laptopurilor de consum, chiar și pe cele axate pe afaceri. Nu toate componentele laptopului Framework sunt schimbabile, pentru a ajuta la menținerea funcționalității și designului consecvent între modele.

Dintre componentele care pot fi schimbate fac parte procesorul, cipul pentru wi-fi, memoria RAM și spațiul de stocare. Laptopurile Framework prezintă și patru porturi de conectare, contribuind la eliminarea unui port de andocare separat. Astfel, se va regăsi portul USB-C, care acceptă încărcarea USB4 la 20V/5A, modulul Display Port Alt pentru conectarea unui monitor, portul de conectare al USB-A care acceptă USB3.2 generația a 2-a, un port HDMI, un card DisplayPort pentru suport DisplayPort 1.4,  un port MicroSD,  un port pentru un spațiu de stocare suplimentar de 250 GB sau 1 TB, care funcționează ca o unitate externă.

Framework are în dezvoltare mai multe carduri de expansiune pentru căști, microcontrolere și altele. Puteți alege porturile dorite și pe ce parte doriți. Bateria, ecranul și tastatura sunt, de asemenea, înlocuibile și puteți schimba tastatura dacă vă bazați pe diferite limbi și aspecte. Rama laptopului este magnetică și poate fi de asemenea personalizabilă.

Comenzile pentru laptopurile modulare sunt deja disponibile pe teritoriul Americii, în curând fiind disponibile și în Canada. Până la sfârștiul anului, se vor pune la punct planurile-cadru pentru a putea prelua comenzi din Europa și Asia. Suma depusă în cazul precomenzii este de 100 de dolari americani, sumă care este rambursabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe