La ce trebuie să fie atenţi şoferii când se urcă în maşină. Amenzi de mii de lei pentru o greşeală banală

Nicu Stan 28.10.2021, 13:34
La ce trebuie să fie atenţi şoferii când se urcă în maşină. Amenzi de mii de lei pentru o greşeală banală

Începând cu această perioadă șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când se urcă la volan. Cât de curând se vor da amenzi uriașe pentru o greşeală banală, făcută de mulți dintre șoferii care omit acest lucru important.

Mare grijă când te urci în mașină în această perioadă. Se dau amenzi uriașe pentru o greșeală banală

Șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când se urcă la volan începând de acum în colo. Odată cu luna noiembrie este posibil oricând ca drumurile să fie acoperite cu polei, gheață sau chiar zăpadă, lucru care va duce la montarea obligatorie a anvelopelor speciale de iarnă.

Astfel, chiar dacă șoferii vor avea toate actele în regulă, însă nu vor avea mașina dotată cu cauciucurile de iarnă, riscă amenzi substanțiale din partea poliției rutiere.

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu polei, gheata sau zapada
Cauciucurile de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu polei, gheata sau zapada

Schimbarea cauciucurilor se face doar atunci când este nevoie

Codul Rutier nu prevede o dată exactă de la care mașina trebuie să fie prevăzută cu cauciucurile de iarnă, însă stipulează că anvelopele pentru sezonul rece sunt obligatorii atunci când drumul este acoperit de polei, gheațăsau zăpadă.

Pe scurt, legea spune că trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite sezonului, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.

Amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni

Nerespectarea prevederilor în ceea ce privește cauciucurile de iarnă constituie contraventie şi se sancţionează ca atare cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni. De asmenea, Codul Rutier prevede această sancţiune la art.102, alin. 1, punctul 28 şi are următorul text:

“Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Cu ce sume sunt amendați șoferii care nu au cauciucurile adecvate perioadei sezonului rece

Astfel, şoferii care sunt depistați că circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelopele de vară sunt sancţionați cu o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

În plus, șoferii care au călcat pe bec riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind în locul lui o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.

Urmăriți Impact.ro și pe