La ce riscuri te supui dacă postezi imagini din trafic pe rețelele de socializare. Dacă știai asta din timp, nu o mai făceai

Cătălina Burghelea 11.11.2021, 09:00
La ce riscuri te supui dacă postezi imagini din trafic pe rețelele de socializare. Dacă știai asta din timp, nu o mai făceai

Traficul din marile orașe ale României este infernal, iar asta resimt șoferii în fiecare zi. Numărul posesorilor de autovehicule a crescut considerabil în ultimii ani. Potrivit unor statistici, cel puțin în Capitală, ar fi cam două mașini la un locuitor. În astfel de zile, când traficul este sufocant, nervii cedează și nu de puține ori comitem anumite gesturi care ajung pe rețelele de socializare. Problema este că decizia de a le posta pe social media vine la pachet și cu repercursiuni.

Greșeala pe care o fac foarte mulți internauți

În medie, șoferii bucureșteni petrec 57 de minute zilnic prinși în blocaje. De-a lungul unui an, acest interval este echivalentul a nouă zile petrecute în trafic.

Traficul din țara noastră, în special din orașele mari și din Capitală, ne mănâncă cele mai multe ore din viață. Indiferent de ora la care pleci de acasă, este imposibil să nu rămâi blocat în trafic, de mai multe ori pe zi. Nu de puține ori au fost momentele în care unii șoferi au cedat nervos. Au existat cazuri și de altercații directe în trafic sau de parcări incorecte, din cauza lipsei locurilor libere, care au ajuns pe internet.

Imaginile din trafic postate pe Facebook pot aduce amenzi usturătoare

Însă, distracția pe internet pe seama șoferilor care parchează mașinile în locuri interzise te poate costa mii de lei, dacă le postezi pe Facebook, Instagram sau Twitter. Potrivit legii, imaginile în care se vede clar numărul de înmatriculare, proprietarul mașinii pârăte are dreptul să depună o plângere la autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor personale. Sancțiunea nu este deloc mică, poate ajunge până la 30 de mii de RON! Mai grav este când, în urma apariției pe grupuri de Facebook, mașina respectivă este și vandalizată. Românii trebuie să știe că pot cere despăgubiri în instanță.

Ce interzice legea din România

Pe un astfel de grup online din București, una dintre cele mai mari comunități de acest gen, apar mașini parcate neregulamentar pe trecerile de pietoni, urcate pe borduri și chiar blocând intrările în scările de bloc. La fiecare postare, internauții reacționează dur, deranjați de fenomen. În majoritatea postărilor se vede clar numărul de înmatriculare, însă legea spune că trebuie ascuns:

„Informațiile referitoare la numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor – persoane fizice – ale vehiculelor respective.”

„-E normal să se posteze cu numărul de înmatriculare?
-Cred că da.
-De ce?
-Să vadă și ceilalți cine este persoana respectivă.”, se arată în grupurile online.

Pozele în care apare numărul de înmatriculare, sancționate

Dacă proprietarul mașinii vizate de comentariile internauților se simte deranjat că numărul de înmatriculare apare pe internet, poate sesiza instituția care se ocupă cu prelucrarea datelor personale. Amenzile pot ajunge până la 30 de mii de lei. Au existat și există situații în care autoturismele au ajuns să fie vandalizate.

„În situația în care prin postarea respectivă cel care a postat determină și o distrugere a unui bun, atunci postarea atunci se va trage la răspundre penală persoana care prin postare instigă la săvârșirea de infracțiuni.”, a precizat avocatul Cristian Ene, pentru Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...