La ce etaj ai cele mai mari șanse de supraviețuire în cazul unui cutremur major. Răspunsul surprinzător al unui expert

Beatrice Dumitru 14.02.2023, 10:41
La ce etaj ai cele mai mari șanse de supraviețuire în cazul unui cutremur major. Răspunsul surprinzător al unui expert

Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur, iar ideea unui seism puternic, ca cel din Turcia, sperie pe toată lumea. Panica este principalul pericol într-o astfel de situație, ceea ce poate duce la pierderi de vieți omenești. Un expert a spus la ce etaj ar fi bine să stai în caz de cutremur și unde ai avea cele mai mari șanse de supraviețuire.

La ce etaj ar fi bine să stai în caz de cutremur

Cutremurul de 7,8 grade din Turcia, resimțit și în Siria, a ucis peste 37.000 de persoane în cele două țări, după ce mii de clădiri s-au prăbușit, iar oamenii au fost prinși sub dărâmături. La ce etaj ar fi bine să stai în caz de cutremur pentru a avea șanse mari de supraviețuire?

Senatorul Marius Marinescu, inginer constructor, a afirmat că cele mai mari șanse de supraviețuire le au persoanele care locuiesc la ultimul etaj al unui bloc. Datele din acest moment, referitoare la expertizarea clădirilor neconsolidate, în cazul unui cutremur puternic, arată că doar cei care locuiesc la ultimul etaj au o șansă să scape cu viață.

La ce etaj ai cele mai mari șanse de supraviețuire în cazul unui cutremur major. Răspunsul surprinzător al unui expert
Mii de clădiri s-au prăbușit în Turcia în urma cutremurului de pe 6 februarie.

În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile”, a spus Marius Marinescu pentru DC News.

Cel mai sigur loc pentru adăpostire în caz de cutremur

Inginerul Lucian Melinceanu a precizat că cel mai sigur loc din casă pentru a ne adăposti în cazul unui cutremur nu este nici grinda, nici tocul ușii, ci cel mai important punct de rezistență din locuință. „Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a explicat specialistul

În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus inginerul Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

În ultimul secol, în România, s-au înregistrat 13 seisme cu magnitudinea de peste 6.0 grade pe scara Richter, care au afectat peste 400.000 de oameni și s-au soldat cu mai bine de 2.000 de victime. Cel mai puternic seism din ultimii 30 de ani a avut o magnitudine de șase grade şi s-a produs în octombrie 2004.

Cel mai cunoscut și unul dintre cele mai puternice seisme din România, din cauza numărului de morți, a avut loc pe data de 4 martie 1977 și a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 94 km, a durat 55 de secunde și a avut efecte devastatoare. Au murit 1.570 de persoane, dintre care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost aproximativ 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...