La cât va ajunge valoarea burselor elevilor în anul școlar 2020-2021. Ce se schimbă din toamnă

Redacția IMPACT 17.02.2020, 12:24
La cât va ajunge valoarea burselor elevilor în anul școlar 2020-2021. Ce se schimbă din toamnă

Măsurile prin care se adoptă acordarea de burse scolare pentru elebi au fost modificate pentru anul școlar 2020-2021. Pentru prima dată în România, Ministerul Educației a decis, după mai multe dezbateri publice ca această sumă minimă să fie stabilită anual.

 La cât vor ajunge bursele școalare în anul 2020-2021?

Valoarea minimă a burselor școlare pentru anul 2020-2021 va fi de 150 de lei, însă acolo unde administrațiile locale dețin fonduri suficiente, acestea ar putea fi majorate

Anul trecut, valoarea minimă a burselor școlare primite de elevi (aici includem bursele de merit, performanță, studiu, dar și cele de ajutor social) a fost  dezbptută, ajungându-se la concluzia că această sumă trebuie stabilită anual, prin hotărâre de Guvern, potrivit Legii nr 38/2019.

„Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019”, mai precizează Ministerul Educației Naționale, potrivit portalului legestart.ro.

Recent, a fost pus în dezbtarere un proiect de hotărâre a Guvernlui prin care se stabilește o valoare minimă a burselor pe care le vor primi elevii din țara noastră. De astfel, este o premieră în România în acest sens.

Bursele școalare. Ce a stabilit Miniterul Educației. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bursele școalare. Ce a stabilit Miniterul Educației. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Astfel, cuantumul minim pentru fiecare dintre bursele acordate copiilor în următorul an școlar (2020-2021) va fi de 150 de lei, dar, în măsura în care acest lucru este posibil, primăriile vor putea decide să dea mai mulți bani elevilor, potrivit avocatnet.ro.

Mai mult, atât elevii, cât și studenții pot solicita și în acest an bani pentru a-și achiziționa un calculator nou. Măsura aceasta este cuprinsă în două acte normative puse recent în dezbatere, alături de subiectul burselor școlare, de Ministerul Educației (MEC).

Urmăriți Impact.ro și pe