La cât ar putea ajunge, de la 1 septembrie 2020, punctul de pensie. Ministrul Cîțu propune o majorare cu 10% a pensiilor

Andrei Cezar 30.06.2020, 19:37

Vești proaste pentru pensionari. Veniturile bătrânilor nu vor crește decât cu maxim 10%, spune ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a declarat că prioritatea ar fi creștearea investițiilor cu scopul de a avea o economie din care să se poată plăti pensiile.

La cât ar putea ajunge, de la 1 septembrie 2020, punctul de pensie

La 1 septembrie este prevăzută o creștere a pensiilor cu 40%, potrivit proiectului de lege votat în Parlament. După o perioadă în care guvernanții nu au știut să răspundă care va fi valoarea punctului de pensie începând cu această dată, ministrul de Finanțe a venit, în cele din urmă, cu un răspuns.

Florin Cîțu a anunțat că susține majorarea pensiilor cu 10%, de la 1 septembrie, pentru ca astfel să rămână și bani de investiții.

Vom crește pensiile, dar vreau să alocăm mai mulți bani pentru investiții, să avem o economie care poate plăti pensii”, a declarat Florin Cîțu, la Digi24.

În acest moment, punctul de pensie este 1.265 de lei. După majorarea de 10% ăplicată în de la 1 septembrie 2020, aceasta va crește la 1.391 de lei. În cazul în care s-ar respectă, conform legii, majorarea de 40%, punctul de pensie ar ajunge la 1.775 de lei.

Ministrul Finanțelor a mai afirmat că dacă pentru majorarea pensiilor, sunt alocate sume de la buget, însă pentru creșterea alocațiilor copiilor nu sunt bani prevăzuți, potrivit Click.ro

„Propunerea mea este 10%, să avem bani și de alocații, și de investiții. Efortul va fi de 10 miliarde de lei doar pe ultimele patru luni ale anului”, a mai afirmat Florin Cîțu.

La cât ar putea ajunge, de la 1 septembrie 2020, punctul de pensie. Ministrul Cîțu propune o majorare cu 10% a pensiilor
ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ludovic Orban: ”Vrem să creștem pensiile în mod real”

Prim-ministrul, Ludovic Orban, a declarat, în urmă cu câteva zile, că își dorește o creștere a pensiilor, dar că acest lucru este realizabil în funcție de starea economică a României. O evaluare a acesteia va fi făcută după primul semestru al acestui an.

”Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a spus Orban pe 22 iunie, la Digi 24.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe