Victorie pentru Kovesi la Curtea Supremă: ce se întâmplă cu măsura controlului judiciar

Alexandru Ioanid 03.04.2019, 16:06
Victorie pentru Kovesi la Curtea Supremă: ce se întâmplă cu măsura controlului judiciar

Laura Codruța Kovesi a mers, miercuri, la Înalta Curte unde s-a judecat contestația controlului judiciar. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, iar decizia e definitivă.

Laura Codruța Kovesi a mers, miercuri, la Curtea Supremă, unde s-a judecat contestația depusă în legătură cu măsura controlului judiciar.

”Am făcut o contestație în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condițiile prevăzute de lege. Eu voi respecta decizia instanței, indiferent care va fi aceasta (…) Aștept rezultatul negocierilor dintre Consiliu și Parlament privind procurorul-șef european. Ceea ce se întâmplă azi face parte din campania de denigrare și hărțuire a mea. Sunt și alți procurori și judecători atacați zilnic pentru că ne-am făcut treaba și unii vor să fure liniștiți în continuare. Ei atacă șefii pentru a da astfel un semnal și celorlalți. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzații nu sunt fondate”.
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA

De ce a fost pusă Kovesi sub acuzare

Procurorii Secției Speciale de investigare a magistraților, înființată anul trecut, au acuzat-o pe Kovesi de luare de mită, cinci fapte de abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Începând cu data de 28 martie, fosta șefă a DNA a fost pusă sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Măsura nu îi permitea să părăsească teritoriul României și trebuia să se prezinte la Poliție la termenele stabilite. Acuzațiile Secției Speciale au legătură cu dosarul aducerii în țară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa.

La acea vreme, Laura Codruța Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa primise 10 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul FNI. Decizia era definitivă, așa că el trebuia să fie adus în țară.

Fugarul Sebastian Ghiţă anunța, în decembrie 2018, că a făcut o plângere penală pe numele lui Kovesi, reclamând că i s-ar fi cerut să plătească avionul cu care urma să fie adus în țară Nicolae Popa. Numai că Poliția Româna afirma că aducerea în țară a fost făcută conform legii și prezenta și documente în acest sens.

Ce urmează pentru Laura Codruța Kovesi

Probabil cea mai importantă victorie pentru Kovesi este că poate părăsi țara. Săptămâna viitoare e programată ultima rundă de negocieri la Bruxelles în privința șefiei Parchetului European.

Fosta șefă a DNA este cotată cu mari șanse și are și sprijinul oficialilor europeni. Decizia de ridicare a controlului judiciar, luată de Curtea Supremă, este definitivă. Este un semnal puternic pentru oficialii europeni că dosarul Laurei Codruța Kovesi nu prea are niciun fundament.

Chiar dacă fusese pusă sub control judiciar, Kovesi tot avea susținerea celor de la Bruxelles pentru Parchetul European. Acum, Kovesi nu mai are interdicție să părăsească țara.

De precizat că măsura era una preventivă. Nu înseamnă că dosarul lui Kovesi nu merge mai departe. Procurorii Secției Speciale pot decide oricând să o trimită în judecată pe fosta șefă a DNA, dacă stabilesc, la un moment dat, că au probe suficiente.

Rămâne de văzut dacă se ajunge până acolo, întrucât multe voci susțineau că ceea ce vrea să obțină Secția Specială este să-i pună bețe în roate acesteia pentru Parchetul European.

Urmăriți Impact.ro și pe