Klaus Iohannis, reacție după aderarea Finlandei la NATO. „Unitatea și solidaritatea noastră vor predomina întotdeauna”

Stan Filon 04.04.2023, 18:45
Klaus Iohannis, reacție după aderarea Finlandei la NATO. „Unitatea și solidaritatea noastră vor predomina întotdeauna”

Zi istorică pentru Finlanda, care a devenit marți membră NATO! După izbucnirea războiului din Ucraina, Finlanda șu Suedia și-au depus candidatura pentru a se alătura Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Momentan, doar Finlanda a fost primită în NATO, iar Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe o rețea socială.

Klaus Iohannis, reacție după aderarea Finlandei la NATO

Așadar, Finlanda a devenit marți cel de-al 31-lea membru NATO. Finlanda împarte o frontieră estică de 1.340 km (832 mile) și a cerut oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în luna mai a anului trecut, din cauza războiului izbuncit în Ucraina. Ei bine, marți, steagul Finlandei a fost arborat la sediul NATO. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, că Finlanda este acum acoperită de articolul 5 al Tratatului NATO, după aderarea la organizație.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj după ce NATO s-a întărit cu Finlanda în rândurile sale. „În fața provocărilor fără precedent din regiunea noastră, unitatea și solidaritatea noastră vor predomina întotdeauna. Alianța noastră este mai puternică acum”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, reactie dupa aderarea Finlandei la NATO
Klaus Iohannis, reactie dupa aderarea Finlandei la NATO

„Cel mai rapid proces de ratificare din istoria modernă a Alianței”

Și premierul Nicolae Ciucă a salutat aderarea oficială a Finlandei la NATO. „Dreptul suveran al țărilor de a-și alege angajamentele de securitate le face mai sigure și consolidează Alianța. După decizia istorică de anul trecut de a invita Finlanda și Suedia să devină state NATO am văzut cel mai rapid proces de ratificare din istoria modernă a Alianței, iar România a fost între primele țări care au deschis calea acestora către statutul de membru.

Îi felicităm pe prietenii finlandezi, noii noștri parteneri de Alianță în blocul Nord-Atlantic și le dorim mult succes! Așteptăm să primim Suedia ca membru cu drepturi depline cât mai curând posibil”, notează Nicolae Ciucă.

Ce spune Moscova

Finlanda a devenit marți membru NATO, după ce ministrul finlandez de Externe a semnat documentul de aderare și l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken, relatează BBC.

Vestea a ajuns rapid și la Moscova, de unde purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va „urmări îndeaproape” ceea ce se va întâmpla în Finlanda, descriind extinderea NATO ca fiind o „încălcare a securității și intereselor noastre naționale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...