Klaus Iohannis, răspuns la derapajele lui Viktor Orban. Răspunsul oficial al UDMR referitor la cerința președintelui

Mihnea Tălău 29.07.2022, 16:04
Klaus Iohannis, răspuns la derapajele lui Viktor Orban. Răspunsul oficial al UDMR referitor la cerința președintelui

La sfârșitul întrunirii, de la Palatul Cotroceni de vineri, dintre președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, liderul de la București a fost supus unei avalanșe de întrebări din partea jurnaliștilor. Astfel, Iohannis a fost întrebat cum comentează declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban și poziția abordată de UDMR.

Iohannis se delimitează de declarațiile rasiste

UPDATE – Purtătoarea de cuvânt a UDMR, Hegedus Csilla, a respins, vineri, cerința președintelui Klaus Iohannis privind clarificări publice din partea partidului în legătură cu afirmațiile premierului Viktor Orban.

”Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a declarat Hegedus Csilla, citată de Antena 3.

Cu toate că răspunsul vine cu întârziere, Iohannis a răspuns jurnaliștilor că declarațiile rasiste făcute în România, la Băile Tușnad, de primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, sunt inadmisibile și constituie o mare problemă pentru România. El a spus că se delimitează de acele declarații.

„Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană. Faptul că a fost în Transilvania este o problemă pentru noi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Critici la adresa lui Viktor Orban. El se apără declarând că poziția sa anti-imigrație nu are la bază rasismul

Iohannis nu vrea să îi dea lecții de oratorie lui Orban

Liderul de la Cotroceni a mai afirmat că deși Orban bătut în retragere în cadrul unei alocuțiuni la Viena, el se disociază total de ideile vehiculate. Nu îi va da însă „lecții de oratorie” lui Orban.

„Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat președintele.

UDMR trebuie să dea explicații

În schimb, Iohannis consideră că UDMR trebuie să explice dacă a fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care membrii săi l-au și aplaudat frenetic.

„A doua chestiune cu UDMR… Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR. Vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat. (…) Nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis Klaus Iohannis.

Chiar voci din coaliția de guvernare au cerut ieșirea UDMR de la guvernare întrucât au ținut ”trena” premierului maghiar.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...