Cum plănuiește Iohannis relansarea economiei în țară. Ce se întâmplă cu șomajul tehnic și ce noi măsuri apar, după 15 mai

Redacția IMPACT 05.05.2020, 17:20
Cum plănuiește Iohannis relansarea economiei în țară. Ce se întâmplă cu șomajul tehnic și ce noi măsuri apar, după 15 mai

Președintele României susține marți o declarație de presă, susținută după o reuniune pe care a avut-o cu reprezentanții mediului de afaceri din România, pe tema măsurilor de relansare a economiei, potrivit unui anunț lansat de Administrația Prezidențială.

Cum plănuiește Iohannis relansarea economiei în țară?

Întâlnirea cu reprezentanții sectorului de business are loc în contextul în care luni, atât Klaus Iohannis, cât și Ludovic Orban, au transmis că începând cu 15 mai, mai multe companii se vor putea redeschide. Executivul are în vedere mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul businessurilor, pe lângă IMM Invest. Un instrument similar este gândit acum și pentru ajutorarea marilor companii. Se discută, de asemenea și despre lansarea unui fond de investiții pentru sprijinirea afacerilor din România.

„Am discutat despre eforturile companiilor din România de a se adapta situației de criză pe care o traversăm, dar și despre cum vede mediul de afaceri reluarea activităților și relansarea economiei noastre.
Antreprenorii au probleme reale provocate de epidemie și nu pot fi lăsați singuri, au nevoie de implicarea și sprijinul autorităților.
Tocmai de aceea, chiar înainte de decretarea stării de urgență, am susținut crearea unui grup de lucru interinstituțional, cu specific economic, la nivelul Guvernului, unde mediul de afaceri participă în mod activ. Și asta se vede în rezultatele concrete ale acestui dialog, măsurile luate de Guvern până în prezent venind în sprijinul întreprinzătorilor.
În perioada următoare, eforturile noastre se vor concentra pe redeschiderea graduală a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidența restricțiilor.”
Din păcate, pericolul nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine într-un orizont de timp apropiat. Din acest motiv, redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va realiza gradual, cu respectarea unor măsuri clare de protecție sanitară.,
a declarat Klaus Iohannis.

Ajutorul de șomaj va rămâne în continuare

Președintele a spus că pe toată durata stării de urgență, concentrarea a fost asupra locurilor de muncă și pe cele mai afectate sectoare economice. Așadar, Iohannis susține că nu vor fi probleme cu economia în viitorul apropriat, iar România își va reveni cât de curând pe această parte. Totodată, șeful statului a spus că ajutorul șomajului tehnic se păstrează și după ieșirea României din starea de urgență, iar de astfel, mai multe măsuri cu privire la munca flexibilă vor fi adoptate.

„Vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă.”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe