Klaus Iohannis, avertisment la reuniunea Consiliului European. „Riscurile la Marea Neagră sunt în creştere”

Badea Violeta 31.05.2022, 21:22
Klaus Iohannis, avertisment la reuniunea Consiliului European. „Riscurile la Marea Neagră sunt în creştere”

Președintele Klaus Iohannis a participat zilele acestea la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles și i-a avertizat pe liderii europeni cu privire la situația tensionată din Marea Neagră. Șeful statului s-a arătat îngrijorat de securitatea din acea zonă. Iată ce mesaj a transmis liderul țării noastre!

Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat de situația din Marea Neagră

În timpul întâlnirii pe care a avut-o cu liderii europeni la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră.

Președintele României și-a arătat, de asemenea, nemulțumirea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere.

Șeful statului a mai subliniat faptul că reconstrucția Ucrainei va presupune eforturi susținute pe o perioadă îndelungată, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali, se precizează în comunicat.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a prezentat măsurile adoptate de țara noastră pentru sprijinirea Ucrainei, subliniind ajutorul umanitar și facilitarea exporturilor de cereale prin portul Constanța și porturile de la Dunăre.

Klaus Iohannis a facut Pastele la Sibiu, alaturi de sotia sa, Carmen
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ajutor pentru Republica Moldova

În cadrul aceleiași întâlniri, Klaus Iohannis a vorbit, de asemenea, despre importanța de a sprijini Republica Moldova, țară puternic afectată de criza energetică și economică, dar și de presiunea valului de refugiați.

„La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați.

Subiectul securității alimentare a fost abordat de liderii europeni atât în contextul conflictului din Ucraina, cât și în dimensiunea sa globală.

Astfel, Consiliul European a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii de transport din Ucraina și blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră și să permită exporturile de alimente, în special de la Odessa.

Liderii europeni au evocat măsurile active ale Uniunii Europene pentru facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei și pentru sprijinirea sectorului său agricol în perspectiva sezonului 2022.

În acest sens, Consiliul European a invitat statele membre să accelereze lucrările privind „culoarele de solidaritate” prezentate de Comisia Europeană și să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi europene.

Președintele României s-a referit la impactul direct al războiului asupra securității alimentare și a lanțurilor de aprovizionare, și a subliniat necesitatea identificării unor soluții urgente, având în vedere efectele resimțite la nivel global”, se arată în comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...