Mai multe explozii în Kiev. Ce se întâmplă cu convoiul de blindate care se îndreaptă spre capitala Ucrainei

Beatrice Dumitru 03.03.2022, 06:53
Mai multe explozii în Kiev. Ce se întâmplă cu convoiul de blindate care se îndreaptă spre capitala Ucrainei

Războiul continuă în Ucraina și peste 2.000 de civili au murit de la începutul invaziei, au transmis serviciile de urgență ucrainene. Se dau lupte grele în mai multe orașe cheie, iar Herson a fost cucerit de ruși. Kiev rămâne ținta principală a trupelor de la Moscova, iar un convoi de blindate se îndrepată spre capitală, după o noapte grea cu mai multe explozii.

Convoiul de blindate se îndreaptă spre Kiev

Sutele de vehicule blindate rusești care se îndreaptă spre Kiev încă din prima zi a invaziei „răman în prezent blocate” pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării SUA, John Kirby. El a spus că întârzierea ar putea fi cauzate de faptul că forțele se „regrupează și reevaluează progresele pe care nu le-au făcut și cum să recupereze timpul pierdut”.

Oficialul american a mai adăugat că provocările de logistică și susținere și rezistența ucrainenilor sunt, de asemenea, factori care au dus la avansarea atât de lentă a trupelor din Rusia, notează BBC.

Kiev, ținta trupelor din Rusia. Ce se întâmplă cu convoiul de blindate care se îndrepată spre capitala Ucrainei
Trupele ruse înaintează greu spre Kiev.

Din cele mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”, a spus Kirby la o întâlnire de la Pentagon.

Potrivit unor raporate ale autorităților ucrainene, soldații rămân fără combustibil și alimente, iar oficialii din regiunile care au căzut în mâna Rusiei au susținut că trupele jefuiesc supermarketurile pentru provizii și că alimentele oferite de armata lor sunt expirate.

Explozii în Kiev și alte orașe bombardate

Explozii puternice au fost auzite în capitala Kiev și în alte orașe ucrainene în noaptea de miercuri spre joi. Cel puțin patru explozii majore în jurul orei locale 03:00 au luminat cerul. Nu este clar care au fost țintele atacului sau câte persoane au fost rănite.

Un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei a spus că daunele aduse infrastructurii au fost cauzate de căderea epavei unei rachete după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană. O conductă majoră de încălzire a fost avariată, a adăugat oficialul. Nu au fost victime, a precizat primarul Kievului.

Un oficial din orașul Izium, aflat la două ore la sud-est de Harkov, a raportat că opt civili, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacuri aeriene. Viceprimarul Volodimir Matsokin a spus că centrul orașului a suferit pagube semnificative și că mai mulți polițiști au fost răniți când o clădire guvernamentală a fost lovită.

Volodimir Matsokin a scris pe pagina sa de Facebook că locuitorii au murit când un obuz a lovit clădirea lor. Pe măsură ce se intra în a opta zi a atacului rusesc asupra Ucrainei, locuitorii din toată țara continuă să reziste cu înverșunare trupelor invadatoare. În orașul din sudul Enerhodar, civilii s-au adunat în masă în fața centralei din localitate, în încercarea de a respinge forțele ruse.

Nu îi vom lăsa să intre în cea mai mare centrală electrică din Europa”, spune un ucrainean.

Noi imagini din satelit ale zonelor din Ucraina afectate de loviturile militare ruse arată amploarea pagubelor după primele zile ale invaziei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...