VIDEO

Kamila Valieva, prestație emoționantă, după scandalul de dopaj. Sportiva din Rusia are șansa unui nou titlu olimpic

Sorin Barbu 15.02.2022, 17:12
Kamila Valieva, prestație emoționantă, după scandalul de dopaj. Sportiva din Rusia are șansa unui nou titlu olimpic

Kamila Valieva s-a întors pe gheață după scandalul în care este acuzată de dopaj. Sportiva din Rusia a reușit un exercițiu foarte bun în programul scurt în concursul de patinaj artistic și este favorită la titlul olimpic. Sportiva de doar 15 ani a avut mari emoții, iar la finalul exercițiului a început să plângă. Fanii i-au fost alături și au aplaudat-o.

Kamila Valieva, exercițiu superb la JO de la Beijing

Kamila Valieva a fost în centrul atenției în ultimele zile. Un test anti-doping, al cărui rezultat a sosit chiar în timpul Jocurilor Olimpice, a dovedit că s-a dopat. Cazul a ajuns la TAS, care a decis că sportiva de 15 ani poate rămâne în competiție, în ciuda acestui mare semn de întrebare.

În proces, reprezentanții sportivei au susținut că Valieva a luat din greșeală pastilele de inimă prescrise de cardiolog bunicului ei. Așa au explica prezența substanței trimetazidină, un agent care ajută la prevenirea atacurilor de angină cauzate de fluxul redus de sânge către inimă. Nu au fost mulți care au crezut-o, iar americanii au făcut scandal după ce au aflat verdictul TAS.

„Atleții au dreptul să știe că se luptă pe un teren de joc cu arme egale. Din nefericire, acest drept le-a fost încălcat astăzi. Acesta pare să fie un nou capitol din nerespectarea sistemică și omniprezentă față de sportul curat, din partea Rusiei. 

Știm că acest caz nu e închis încă, și le cerem tuturor din cadrul mișcării olimpice să continue să lupte pentru un sport curat, în numele sportivilor din întreaga lume„, a fost mesajul Comitetului Olimpic al SUA, după decizia TAS.

Până să avem un verdict în acest caz complicat, Valieva a impresionat asistența în programul scurt la patinaj artistic. A reușit un exercițiu foarte bun, chiar dacă a trecut prin multe zile tensionate, a cărui valoare a fost puțin coborâtă de o ezitare la primul triplu Axel. La final a început să plângă, iar fanii au aplaudat-o.

Valieva a terminat a acumulat 82,16 puncte și a terminat pe primul loc, dar punctajul este mult sub cel obținut la Campionatele Europene de acum o lună, pe care le-a câștigat. Pe locul al doilea se află o altă rusoaică, Anna Shcherbakova, cu 80,20 puncte, în timp ce japoneza Kaori Sakamoto se ocupă locul 3, cu 79,84 de puncte.

Kamila Valieva va evolua joi în proba de patinaj liber. Dacă sportiva din Rusia va câștiga unul dintre primele trei locuri, organizatorii au decis să nu decerneze medaliile, până ce nu va exista un verdict în cazul de dopaj.

Urmăriți Impact.ro și pe