Julian Assange, acuzat că ar fi vrut să creeze un centru de spionaj. Cine face acuzațiile

Claudiu Surmei 15.04.2019, 11:39
Julian Assange, acuzat că ar fi vrut să creeze un centru de spionaj. Cine face acuzațiile

Președintele Ecuadorului lansează acuzații grave la adresa lui Julian Assange. Lenin Moreno a anunțat că decizia de a-i retrage azilul politic fondatorului Wikileaks a fost luată după ce australianul ar fi încercat să înființeze un centru de spionaj în Ambasada Ecuadorului din Londra.

Julian Assange a fost arestat, săptămâna trecută, în sediul Ambasadei Ecuadorului în Londra, după 7 ani petrecuți în instituție. El a beneficiat e azil politic din anul 2012, după ce s-a încercat extrădarea sa în Suedia, unde a fost acuzat de agresiune sexuală. Chiar dacă suedezii au retras acuzațiile, fondatorul Wikileaks a fost arestat pentru că a încălcat termenii eliberării pe cauțiune.

La scurt timp după arestare, președintele Ecuadorului a declarat că lui Julian Assange i s-a retras azilul politic după repetate încălcări ale mai multor convenții internaționale.

„Astăzi anunț că acest comportament nerespectuos și agresiv al domnului Julian Assange, declarațiile ostile și amenințătoare ale organizației pe care o conduce la adresa Ecuadorului, dar mai ales încălcarea tratatelor internaționale au ajuns într-un punct în care azilul acordat lui Assange nu mai este sustenabil și viabil”, a transmis Lenin Moreno după arestarea lui Julian Assange.

Julian Assange ar fi creat un centru de spionaj în Ambasada Ecuadorului în Londra

Lenin Moreno îl acuză acum pe fondatorul Wikileak că ar fi creat un centru de spionaj în Ambasada Ecuadorului în Londra.

„Este regretabil că, de pe teritoriul nostru şi cu permisiunea fostului Guvern, Ambasada noastră de la Londra a fost folosită pentru ingerinţe în politicile altor state. Casa noastră nu poate deveni un centru de spionaj, nu putem permite aşa ceva. Decizia noastră nu a fost una arbitrară, ci s-a bazat pe legislaţia internaţională”, a declarat președintele Ecuadorului.

Julian Assange a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiționate și urmează să fie condamnat. El riscă o pedeapsă de până la 12 luni de închisoare. Australianul se teme că va fi extrădat în SUA, unde ar putea fi judecat pentru publicarea de către Wikileaks a unor documente clasificate.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe