Judecătorii au stabilit: Biserica fără autorizație din eparhia lui Teodosie va fi demolată

Elena Avramescu 14.12.2021, 17:09
Judecătorii au stabilit: Biserica fără autorizație din eparhia lui Teodosie va fi demolată

O biserică din Constanţa este cunoscută ca „biserica de pe trotuar“, însă nu este singura biserică ridicată fără autorizaţie de construcţie în acest oraş. Astfel că în urmă cu un an, magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis să se desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de Arhiepiscopia Tomisului.

Biserica fără autorizație din eparhia lui Teodosie va fi demolată

Vorbim despre biserica „Izvorul Tămăduirii”, care a fost construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa. În decursul acestei săptămâni, Tribunalul Constanţa a decis definitiv că biserica trebuie demolată, astfel că a respins recursul formulat de Arhiepiscopie.

Astfel că judecătorii au admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul „primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului.” În acest fel, au obligat instituţia bisericească să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construcţie la imobilul situat în Constanţa, bulevardul Tomis numărul 322, zona Macul Roşu.

În plus, judecătorii au mai notat și faptul că Arhiepiscopia are un termen de maxim 90 de zile în care trebuie să demoleze biserica, chiar de la data rămânerii definitive a hotărârii, fiind cea de 13 decembrie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Primăria Constanţa are autorizația de a desființa lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie, iar cheltuielile de demolare vor fi suportate de Arhiepiscopia Tomisului.

Biserica fara autorizatie din eparhia lui Teodosie va fi demolata
Biserica Izvorul Tamaduirii

Biserica din zona Macul Roşu a fost ridicată la scurt timp după venirea ca arhiepiscop în Constanţa a ÎPS Teodosie, iar în 2002, aici s-a construit un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”, au spus reprezentanţii Arhiepiscopiei. În plus, biserica este cunoscută în oraş ca „biserica de pe trotuar”.

Foarte aproape există o altă biserică, ce a fost ridicată tot la limita trotuarului, și aceasta fără autorizaţie de construcţie, înghesuită între un bloc de locuinţe şi o staţie PECO. Astfel că preotul acestei biserici a început în urmă cu câţiva ani să ridice o biserică şi mai mare peste cea existentă, însă construcţia a fost oprită de autorităţi, iar preotul a fost condamnat penal.

Arhiepiscopia Tomisului nu a dorit să facă, momentan, nicio declaraţie referitoare la decizia instanţei, pentru că aceasta nu a ajuns încă la instituţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...