Joe Biden nu va declara Rusia un stat sponsor al terorismului. Motivul din spatele deciziei

Beatrice Dumitru 06.09.2022, 23:01
Joe Biden nu va declara Rusia un stat sponsor al terorismului. Motivul din spatele deciziei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mai multe ori ca Rusia să fie desemnat stat terorist, după invazia fostei republici sovietice. Deși parlamentarii americani au cerut ca SUA să includă Rusia pe lista statelor care sponsorizează terorismul, Joe Biden nu va face acest lucru.

Decizia lui Joe Biden

Joe Biden a spus, luni, că Rusia nu ar trebui să fie desemnată stat sponsor al terorismului, etichetă pe care Ucraina a promovat-o pe fondul războiului declanșat de Moscova, în timp ce Kremlinul a avertizat că o astfel de decizie ar putea declanșa o ruptură totală a relațiilor dintre cele două țări.

Deși pe Vladimir Putin l-a numit „criminal de război” după masacrul de la Bucha, acum, Joe Biden a luat decizia finală împotriva desemnării Rusiei ca stat care sponsorizează terorismul, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citat de Reuters.

Joe Biden nu va declara Rusia un stat sponsor al terorismului. Motivul din spatele deciziei
Rusia amenință că va rupe orice relație cu SUA dacă va fi recunoscută ca sponsor al terorismului.

Ce ar înseamna includerea Rusiei pe lista țărilor care sponsorizează terorismul

Desemnarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului ar putea întârzia exporturile de alimente și ar putea pune în pericol acordurile de transport de mărfuri prin Marea Neagră, a adăugat Jean-Pierre.

Joe Biden a luat această decizie la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia trebuie să fie recunoscută în mod oficial „ca stat terorist” şi să primească sancţiuni mai dure, făcând referire la riscurile bombardării zonei în care este centrala nucleară Zaporojie.

Linia care conectează centrala la sistemul energetic al Ucrainei a fost avariată din cauza unui nou bombardament provocator al Rusiei. Din nou, pentru a doua oară, din cauza Rusiei, centrala Zaporojie este la un pas de un dezastru. (…) Acest lucru poate fi corectat doar prin întărirea sancţiunilor, doar prin recunoaşterea în mod oficial a Rusiei ca stat terorist, la toate nivelurile”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Și Senatul SUA a cerut, la sfârșitul lunii iulie, Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului” din cauza acţiunilor în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina, fiind acuzată de utilizarea forţei împotriva civililor din aceste ţări.

SUA nu au inclus URSS pe lista statelor care sponsorizează terorismul nici în timpul Războiului Rece. În pprezent, pe această listă se află patru țări: Iran, Coreea de Nord, Siria și Cuba.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...