EXCLUSIV

Jean Paler a fost salvator-voluntar după cutremurul din 1977. 5 sfaturi de aur și un îndemn pentru echipa din Turcia. „Sunt supraviețuitori și după 2 săptămâni”. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 09.02.2023, 00:26
Jean Paler a fost salvator-voluntar după cutremurul din 1977. 5 sfaturi de aur și un îndemn pentru echipa din Turcia. „Sunt supraviețuitori și după 2 săptămâni”. EXCLUSIV

Actorul Jean Paler, care s-a numărat printre salvatorii voluntari la cutremurul din 4 martie 1977, încurajează echipa României de intervenție aflată în Turcia să nu renunțe la căutări. El este ferm convins, din experiența trăită acum 46 de ani, că sub dărâmăturile provocare de seismul devastator de 7, 8 grade pe scara Richter, soldat cu mii de morți, încă se mai află multe suflete în viață. Jean Paler ne oferă, prin intermediul Impact.ro, și câteva sfaturi de aur, în caz de cutremur.

„Aș fi mers, să ajut, în Turcia, dacă nu era atât de departe. Am învățat anumite lucruri”

Jean Paler retrăiește, prin imaginile de la televizor și de pe Internet, coșmarul din 4 martie 1977, când România a pierdut 1.570 de suflete în cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter.

Pe cuvântul meu că aș fi mers, să ajut, în Turcia, dacă nu era atât de departe. N-aș fi ținut cont că am 70 de ani. La vârsta asta, o lună sau un an în plus nu mai contează. La 70 de ani deja nu te mai bagă nimeni în seamă. Puteam să ajut, pentru că am învățat anumite lucruri despre procesul de salvare de sub dărâmături. Știu pe unde trebuie să umbli, cum să scoți cărămizile și bucățile de beton, astfel încât dacă există acolo o suflare să o poți salva. Se fac și poduri din șipci lungi din lemn. Ce poți, iei la mână, asculți, unde se aud gemete, țipete. E greu, căci nu poate fi o liniște continuă, se muncește și cu boldozere, excavatoare. Viața unui salvator este mereu pusă în pericol. În București, la Blocul Casata, au murit doi cascadori mari ai României. Au urcat la ultimele etaje, unde s-a rupt jumătate de scară, dar erau mulți supraviețuitori. Ei au urcat pe cordeline, au luat oamenii din case, au sărit cu ei pe saltele, coborau cu copiii și cu bătrânii în brațe”, a povestit Jean Paler.

„Sunt șanse să găsești persoane în viață și după două săptămâni, sub dărâmături”

Jean Paler susține echipa formată din salvatori români, aflată acum în Turcia, să nu renunțe la căutări și la speranță.

Un om poate trăi și două săptămâni, sunt mari șanse să mai descopere oameni în viață. Noi am avut noroc că în 1977 a fost un martie frumos, seara se lăsa mai răcoare. S-a găsit atunci un bebeluș viu și după 13-14 zile. Părerea mea de salvator e că sunt mari șanse să mai găsească supraviețuitori, undeva, adânc, dacă sunt prinși în subsoluri, unde nu-i afectează gerul, acolo sunt mari șanse. Mă uit la televizor și mă rog, văd că încă mai scot oameni în viață”, a mai afirmat actorul.

Jean Paler a fost salvator-voluntar după cutremurul din 1997. 5 sfaturi de aur și un îndemn pentru echipa din Turcia. „Sunt supraviețuitori și după 2 săptămâni”. EXCLUSIV
Jean Paler a fost martor la cutremurul din Romînia, din martie 1977..

Jean Paler, amintiri din iadul trăit în 1977: „A fost carnagiu”

Jean Paler ne povestea, într-un alt interviu pentru Impact.ro, despre experiența trăită în martie 1977, după cutremurul devastator din România, de 7, 4 grade pe scara Richter, când foarte multe blocuri vechi din centrul Bucureștiului s-au prăbușit ca un banal joc de cărți.

M-am prezentat de urgență la Comandament. Ne-au îmbrăcat în uniforme, ne-au dat mănuși și măști de gaze și ne-au trimis pe Strada Poenaru Bordea, lângă Restaurantul Bucur, la blocurile turn. Totul mirosea a moarte. Am găsit mâini, picioare, trupuri dezmembrate. Era o liniște mormântală. Îmi amintesc că am băgat zeci de morți în saci. Apoi, soldații aruncau câte o lopată de var stins peste cadavrele care le găseam, ca să nu vină molima, sacii erau apoi urcați în camioane și duse la morgă, pentru a fi identificate de rude, pe unii îi recunoșteai doar după bucăți de haine sau după lucrări dentare, bijuterii. Era carnagiu. Căzuse un bloc de șase etaje, cu trei scări”, și-a amintit Jean Paler.

Întrebat de reporterii Impact.ro dacă, după traumatizanta experiență, se teme de cutremur, Jean Paler susține că important este să te mobilizezi în astfel de momente: „Mă așez sub tocul ușii. Sunt convins că e locul cel mai stabil. Stau acolo și aștept. Cum o vrea Dumnezeu…”.

„Nimeni nu ar fi putut să le salveze pe surorile gemene ale Oanei Zăvoranu”

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21.22. 22. A avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. În acea seară cumplită, au încetat din viață artiștii Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț și Doina Badea. Iar Oana Zăvoranu și-a pierdut surorile gemene. Acum doi ani, ea ne povestea, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre tragedia care a îndoliat vestita familie:

Noi stăteam la blocul Sabena. Este chiar lângă Intercontinental și, la vremea respectivă, în afară de Inter, era singurul bloc construit pe role, ceea ce l-a făcut să nu cadă ca restul blocurilor de pe Magheru, respectiv Casata, unde stăteau surorile și bunicii mei. Îmi aduc aminte că, stând la etajul 8 în apartamentul acela superb de pe Magheru, unde m-am născut și am copilărit, tata cobora printre dărâmături cu mine, eu eram cu picioarele pe după gâtul lui și era foarte mult praf, miros de zidărie, foșnet puternic”, a povestit Oana Zăvoranu.

Jean Paler susține că sub dărâmăturile acelui bloc, Casata, a fost aproape imposibil să mai salvezi pe cineva: ”Din păcate, nimeni nu ar fi putut să le mai salveze pe surorile gemene ale Oanei Zăvoranu. A fost un bloc foarte vechi, au murit striviți”.

Jean Paler ne oferă câteva sfaturi de aur, care ne pot salva viața, în caz de cutremur

Jean Paler ne oferă și câteva sfaturi foarte importante, salvatoare, în caz de un seism major.

„Trebuie să ne așezăm în tocul ușii sau sub grinzile masive de sprijin ale clădirii. Unii ne sfătuiesc să avem un fluier, dar este util doar în cazul în care există un spațiu deschis, după prăbușirea clădirii, altfel nu e de niciun folos, nu te aude nimeni și îți consumi și energia. O banală lanternă vă sfătuiesc să aveți la îndemână în casă. Sub dărâmături, fiind întuneric, salvatorii văd imediat lumina aprinsă. Lanterna e sfântă, nu uitați, toți trebuie să avem o lanternă în casă. E bine și să te bagi în cada de la baie, pentru că dacă pici cu tot cu cadă, aceasta te poate proteja, mulți s-au salvat în acest mod. Să nu căutați să fugiți pe scări. Par fixe, dar de fapt sunt mobile, sunt agățate doar la capete de platforma etajului, deci la cutremur te duci cu totul. Mai există nenorocirea ca, alergând, să se intre în cadență și să se desprindă capetele scării, de aceea nu ai voie să bați pas de defilare pe un pod, căci se rupe”, a spus Jean Paler.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...