Jaful „Misiune imposibilă” a fost elucidat și făptașii băgați la închisoare

Daniela Alexandru 21.11.2020, 15:29
Jaful „Misiune imposibilă” a fost elucidat și făptașii băgați la închisoare

După patru ani de la data jafului cărților rare de la Londra, jaf executat de niște români, s-a încheiat ancheta. Volumele de patrimoniu au fost, în mare parte, restituite propietarilor străini, deși multe dintre ele au suferit, din cauza faptului că au stat într-un subsol timp de trei ani, stricăciuni de neremediat. În plus, s-a constatat că lipsesc patru lucrări care valoarează peste 30.000 de lire.

Jaful „Misiune imposibilă” a fost elucidat și făptașii băgați la închisoare

Ancheta în cazul cărților rare, furate în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017, a fost încheiată la ultima oprire, adică la Biblioteca Națională a României, unde au ajuns cărțile rare de care s-au ocupat bibliotecarii, încercând să le restaureze la o formă cât mai apropiată de cea inițială. Ancheta a fost una comună a autorităților române și britanice, care au încercat împreună să descurce ițele acestui caz.

Cele 260 de volume au o valoare de piaţă de aproximativ 2,5 milioane de euro

Ofiţerii Poliţiei Metropolitane londoneze au venit la Biblioteca Naţională, unde au colaborat cu investigatorii din România. Vreme de două zile, am examinat fiecare din cele 240 de cărţi împreună cu proprietarii, una câte una, să ne asigurăm că acestea sunt identificate corect“, a declarat, pentru PROTV, detectivul britanic Andy Durham.

Între cele 260 de cărţi se numărau multe ediţii princeps şi volume din secolele XVI şi XVII. Cele mai importante exemplarele furate s-au aflat lucrări extrem de valoroase ale lui Galileo, Isaac Newton sau Leonardo da Vinci, dar şi o ediţie din 1569 a „Divinei Comedii“ a lui Dante.  Numai ediția din 1566 a volumului „De Revolutionibus Orbium Coelestium“ a astronomului Nicolaus Copernicus, care conţine teoria acestuia conform căreia Soarele este centrul Universului este estimată la 215.000 de lire sterline

Cum au acționat jefuitorii?

Volumele de o importanță culturală universală erau depozitate lângă aeroportul Heathrow din Londra și urmau să fie transportate la Los Angeles pentru o expoziție. Cel puțin trei dintre suspecți au făcut găuri în acoperișul depozitului și au coborât în rapel. Patru-cinci ore, hoții au cotrobăit printre paleții, care veneau din Germania și din Italia. Anchetatorii spun că este mai mult ca sigur că românii au acționat la pont, știind exact ce să caute, pentru că au luat cele mai valoroase exemplare. Doar că, așa cum se întâmplă la majoritatea jafurilor, marea problemă a venit după ce hoții și-au dat seama că este aproape imposibil să valorifice marfa furată, așa că au depozitat-o într-un garaj din Făurei, județul Neamț.

Jaful, denumit de jurnaliști „Misiune imposibilă” nu a fost însă unul perfect pentru că autoritățile au reușit să preleveze o probă ADN a unuia dintre autori și astfel au putut fi identificați făptașii. 12 persoane făceau parte din grupare, iar lider ar fi fost suceveanul  Gavril Popinciuc.

Datorită faptului că autorii au pledat vinovat și au oferit și indicații precise asupra locului unde se află cărțile, astfel putând fi posibilă recuperarea lor, magistrații londonezi le-au redus pedepsele, cea mai mare fiind de 5 ani și 8 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe