Modul inedit în care Vladimir Putin a anunțat forțarea procesului de integrare a Belarusului. A dat vina tot pe Occident

Beatrice Dumitru 01.07.2022, 17:45
Modul inedit în care Vladimir Putin a anunțat forțarea procesului de integrare a Belarusului. A dat vina tot pe Occident

Președintele Vladimir Putin s-a adresat prin videoconferinţă participanţilor la Forumul regiunilor din Federaţia Rusă şi Belarus, care are loc în orașul Grodno. Acesta a acuzat Occidentul pentru sancțiunile impuse ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei și a afirmat că din această cauză Rusia este forțată să accelereze procesele de integrare cu Belarus.

Ce a spus Vladimir Putin

Uniunea Europeană a dictat șase pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, iar acum lucrează la un nou set de măsuri care vizează aurul, Rusia fiind al doilea mare producător mondial de aur. În 2021 exporturile sale de metal galben sunt estimate la 12,6 miliarde de lire sterline.

În acest context, Vladimir Putin a declarat că presiunea politică din partea Occidentului forțează Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul, care continuă de mai bine de două decenii. Cei doi vecini slavi au semnat Tratatul Uniunii în 1997, care avea ca scop restabilirea legăturile rupte după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Izolat de Occident, Vladimir Putin forțeză procesele de integrare cu Belarus. „Sancțiunile ne forțează să facem acest lucru”
Aleksandr Lukașenko este un vechi aliat al lui Vladimir Putin.

Între cele două țări au fost dezvolate o serie de programe comune, iar altele sunt în proces de planificare pentru următorii ani, a mai spus liderul de la Kremlin. Domeniile de cooperare includ inovația tehnologică și industrială, finanțele și transportul.

„Presiunea politică și socială fără precedent din partea așa-zisului Occident colectiv ne împinge să accelerăm procesul de unificare: împreună pentru a minimiza pagubele cauzate de sancțiunile ilegale, pentru a facilita producția de produse necesare, pentru a dezvolta noi competențe, pentru a extinde cooperarea cu țările prietene”, a declarat Vladimir Putin, citat de Yahoo News.

Aleksandr Lukașenko, dator lui Vladimir Putin

Aleksandr Lukașenko a ajuns dator față de Moscova la sfârșitul anului 2020, atunci când Putin a oferit sprijin politic și financiar, după ce a înăbușise un val de proteste antiguvernamentale declanșate de alegerile prezidențiale din august, pe care Occidentul și opoziția le-au considerat trucate. Aliat important al Moscovei, Lukașenko a permis Rusiei să folosească teritoriul țării sale ca rampă de lansare pentru invazia în Ucraina.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat săptămâna trecută că cele două ţări trebuie să ia măsuri urgente comune pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de apărare şi pregătirea trupelor pentru luptă.

Conform Tratatului Uniunii, fiecare stat rămâne suveran, dar acordă cetățenilor celeilalte țări dreptul la rezidență și cetățenie. În timp ce uniunea a promovat integrarea economică și asigură apărarea reciprocă în caz de atac, eforturile de a stabili o monedă comună au eșuat în urmă cu aproape două decenii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...