Izolarea Moscovei. Ucraina interzice total importurile din Rusia

Mihnea Tălău 10.04.2022, 15:00
Izolarea Moscovei. Ucraina interzice total importurile din Rusia

Ucraina a interzis toate importurile din Rusia, unul dintre principalii săi parteneri comerciali înainte de război, cu importuri anuale evaluate la aproximativ 6 miliarde de dolari, și a cerut altor țări să o urmeze și să impună sancțiuni economice mai dure Moscovei.

„Încetarea completă a comerțului cu statul agresor”

„Astăzi am anunțat oficial încetarea completă a comerțului cu bunuri cu statul agresor. De acum înainte, niciun produs al Federației Ruse nu va mai putea fi importat pe teritoriul statului nostru”., a scris sâmbătă ministrul Economiei, Iulia Șvyrydenko, pe pagina sa de Facebook, transmite Reuters.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, schimbul de bunuri și servicii între cele două țări vecine a fost practic inexistent, dar măsura de sâmbătă face ca încetarea importurilor să devină o lege.

„Bugetul inamicului nu va primi aceste fonduri, ceea ce va reduce potențialul său de a finanța războiul. Un astfel de pas al Ucrainei poate servi drept exemplu pentru partenerii noștri occidentali și îi poate stimula să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv punerea în aplicare a embargoului energetic și izolarea tuturor băncilor rusești”, a declarat Svyrydenko.

Zelenski cere Occidentului să boicoteze total Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri Occidentului să boicoteze petrolul rusesc și alte exporturi și să oprească exporturile către Rusia din cauza asaltului său militar.

Rusia ar putea fi suspendata din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva
Volodimir Zelenski

Occidentul a impus Rusiei numeroase măsuri care au izolat deja Moscova într-un grad nemaiîntâlnit până acum de o economie atât de mare, iar sâmbătă premierul britanic Boris Johnson a declarat în vizita sa în Ucraina că vor urma și alte sancțiuni.

Este de neconceput ce întâmplă și cred lumea este acum în mod covârșitor de partea ucrainenilor. Marea Britanie va continua, împreună cu aliații și partenerii săi, să facă tot ce poate pentru a ajuta. Desigur, ne uităm la ce asistență militară mai putem oferi”, a spus Johnson.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...