Iveco Group se retrage din Rusia. Producătorul italian de camioane și autobuze va vinde acțiunile partenerului local

Bogdan Bârliga 14.07.2022, 15:50
Iveco Group se retrage din Rusia. Producătorul italian de camioane și autobuze va vinde acțiunile partenerului local

Iveco Group a decis să se retragă din Rusia prin transferarea participaţiei deţinută la companie mixtă din această ţară către partenerul local.

Decizia a fost luată după o analiză care a durat mai multe luni de zile, ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova, a declarat directorul general Gerrit Marx.

Tot mai puțini producători auto rămân în Rusia

Iveco Group deţine o participaţie de 33% la joint venture-ul AMT, pentru asamblarea camioanelor cu un partener local.

La începutul acestui an, Gerrit Marx a declarat că Iveco a început să evalueze dacă să părăsească compania mixtă şi că, între timp, şi-a suspendat participarea la activităţile acesteia.

Decizia a fost luată, ne-am transferat pachetul de acţiuni către (fostul) partener local, suntem plecaţi”, a spus directorul general Gerrit Marx în cadrul unei prezentări organizată de companie la Torino, conform informațiilor furnizate de reuters.com.

Colaborare cu Hyundai

Reprezentații Iveco au mai anunțat că vor colabora cu Hyundai Motor HTWO pentru a echipa viitoarele sale autobuze alimentate cu hidrogen din Europa cu sisteme de celule de combustie proiectate de marca de mobilitate cu hidrogen a grupului sud-coreean.

Cele două grupuri au semnat la începutul acestui an un acord preliminar, pentru a explora colaborarea pe tehnologia vehiculelor partajate, aprovizionarea comună şi furnizarea reciprocă.

Iveco nu a furnizat condiţiile financiare ale colaborării. Şeful diviziei de autobuze a Iveco, Domenico Nucera, a declarat că compania plănuieşte să producă peste 3.000 de autobuze cu emisii zero şi scăzute în următorii ani, începând din 2023, în uzina sa din oraşul Foggia, în sudul Italiei.

Iveco a alocat investiţii în cercetare şi dezvoltare de aproximativ 450 de milioane de euro în Italia, pentru acest an.

Renault a transferat participația de 68 % de la Avtovaz către un institut rusesc

Și grupul Renault a ales să vândă participaţia de 68% deţinută la producătorul auto rus Avtovaz AO către un institut de ştiinţe rusesc.

Pentru această tranzacție va fi plătită o rublă și francezii vor avea dreptul de a răscumpăra participaţia în următorii 5 ani.

Proprietarul Dacia era producătorul auto occidental cel mai expus la piaţa rusă și grupul francez a oprit în luna martie 2022 activitatea la uzina sa din apropiere de Moscova.

Renault estima la finalul anului trecut că valoarea operaţiunilor sale din Rusia, a doua mare piaţă a sa după cea din Franţa, se ridică la 2,2 miliarde de euro.

Producătorii auto germani au oprit producția din prima săptămână a războiului

Volkswagen și Mercedes-Benz au oprit producția la fabricile din Rusia încă din prima săptămâna de la începerea conflictului, iar BMW a suspendat colaborarea cu producătorul local.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: