Ivan Patzaichin a murit. ”Campionul cu pagaia ruptă” a fost una dintre legendele României, a câștigat aurul mondial și olimpic

Ana Anitoiu 05.09.2021, 10:16
Ivan Patzaichin a murit. ”Campionul cu pagaia ruptă” a fost una dintre legendele României, a câștigat aurul mondial și olimpic

Canoistul Ivan Patzaichin, una dintre legendele României, multiplu campion olimpic, mondial şi european, a murit la vârsta de 71 de ani.

Ivan Patzaichin a murit la 71 de ani. Familia lui, mesaj tulburător

Ivan Patzaichin s-a stins din viață la Spitalul Elias din București, unde era internat de trei luni. Canoistul avea o boală incurabilă. În ultima lună, starea lui se agravase.

Familia lui Ivan Patzaichin a publicat sâmbătă dimineață un mesaj tulburător pe pagina de Facebook a celebrului sportiv, prin care i-a confirmat decesul: ”Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”.

Imediat, românii au început să scrie comentarii prin care și-au exprimat regretul pentru decesul legendarului canoist.

”Un caracter și un suflet luminos. Dumnezeu să-l odihnească”, ”Ce veste tristă!… Dumnezeu să-l poarte spre ape de lumină lină… Condoleanțe familiei!”, ”Dumnezeu să-l odihnească! Drum lin către constelația din care a făcut și va face întotdeauna parte” și ”Nu pot să cred! Condoleanțe! Multă putere familiei!”, au fost câteva dintre reacții.

Ivan Patzaichin a murit. A fost una dintre legendele Romaniei 
Ivan Patzaichin

Ce regret avea Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin spunea anul trecut că regretă că a obținut multe medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur.

”Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion.

De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”, spunea Ivan Patzaichin, care în ultima vreme era antrenorul lotului național de caiac canoe.

Legendarul canoist a fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară. A câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

Ivan Patzaichin, campionul cu pagaia ruptă

Patzaichin a intrat în istorie drept ”Campionul cu pagaia ruptă”. În 172, la Jocurile Olimpice de la Munchen, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 de metri, legendarului canoist i s-a rupt pagaia, când se afla la doar câțiva metri de la start.

Ivan Patzaichin a vâslit cu ciotul de pagaie, în contextul în care cursa nu a fost oprită de arbitri. Spectatorii l-au aplaudat. Canoistul a fost descalificat inițial. În urma unei contestații ce a fost depusă de conducerea delegației României, el a fost recalificat. A ajuns apoi în fială și a câștigat aurul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...