Ion Țiriac îi critică pe organizatorii turneului de la Wimbledon care i-au exclus din competiție pe sportivii din Rusia și Belarus. „Toarnă benzină peste foc”

Sorin Barbu 05.05.2022, 13:15
Ion Țiriac îi critică pe organizatorii turneului de la Wimbledon care i-au exclus din competiție pe sportivii din Rusia și Belarus. „Toarnă benzină peste foc”

Ion Țiriac nu este de acord cu decizia organizatorilor turneului de la Wimbledon care „au închis” porțile competiției pentru sportivii din Rusia și Belarus, în urma războiului din Ucraina. Fostul jucător de tenis îi sfătuiește să se mai gândească și le propune un lucru inedit.

Ion Țiriac nu este de acord cu excluderea de la Wimbledon a sportivilor din Rusia și Belarus

Au trecut 71 de zile de când a început războiul din Ucraina. Armata rusă a atacat din ordinul lui Vladimir Putin și a fost sprijinită de Belarus, țara de pe teritoriul căreia au intrat zeci de tancuri și vehicule blindate coordonate de generalii de la Moscova. Războiul a distrus mii de vieți și a pus la pământ orașe, iar aproape zece milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

În urma acestor acțiuni, sportivii din Rusia și Belarus nu sunt lăsați să concureze sub steagul țării lor. Organizatorii de la Wimbledon au luat o decizie mult mai drastică și le-au interzis accesul la acest turneu.

„Ce fac englezii? Ce obțin prin interzicerea tinerilor să-și facă meseria? Servește doar pentru a turna benzină pe foc. Nu vrem război, este o greșeală. Din fericire, în Spania acceptăm ruși și bieloruși. Dacă aș fi responsabil la Wimbledon aș inventa un „wild card” (invitație) la dublu masculin, feminin și mixt, cu un rus și un ucrainean împreună.

Pentru a le arăta oamenilor că popoarele pot trăi împreună în mod normal. Nu este momentul să facem această diferență politică pe terenurile de tenis”, a declarat Ion Țiriac pentru Prosport.

Motivul pentru care Ilie Năstase nu mai face glume cu Ion Țiriac

Fostul jucător de tenis și-a adus aminte de perioada comunistă când s-a pregătit în condiții grele, dar până la urmă nu a avut voie să participe la Jocurile Olimpice.

„Nu sunt radical în această problemă. Când aveam 15 ani am fost selectat pentru echipa națională de tineret de hochei pe gheață a României. Un an mai târziu, am fost chemat la lotul olimpic. Am petrecut patru ani, până în 1960, la 2.000 de metri altitudine, lângă un lac care îngheța iarna, făcând trei zile de antrenament cu sare, pentru a mă pregăti pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley din Statele Unite.

Cu o săptămână înainte de plecare, guvernul comunist român a decis să boicoteze olimpiadele pentru că Germania de Est nu a fost acceptată, ci doar Germania de Vest. A fost unul dintre cele mai mari dezastre din viața mea sportivă. O să-mi aduc aminte mereu. Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Nelson Mandela și îmi amintesc când spunea că sportul poate aduce oamenii împreună.

Am fost la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, iar Coreea de Nord a defilat alături de Coreea de Sud. A fost minunat. Nimeni nu are dreptul să interzică unui tânăr sportiv, doar pentru că este rus sau belarus, să participe la un turneu internațional”, a mai afirmat Ion Țiriac.

Omul de afaceri nu a fost singurul care a criticat decizia responsabililor de la Wimbeldon. Simona Halep și Novak Djokovic nu sunt nici ei de acord cu această hotărâre.

Urmăriți Impact.ro și pe