Ion Ceaușescu, fratele cel mic al lui Nicolae Ceaușescu, a murit. Ce vârstă avea

Luiza Moldovan 10.05.2020, 13:31
Ion Ceaușescu, fratele cel mic al lui Nicolae Ceaușescu, a murit. Ce vârstă avea

Ion Ceaușescu, cel mai mic dintre frații Ceaușescu, a murit la 88 de ani. Ion era cel mai mic dintre cei 10 frați ai familiei Ceaușescu. Se născuse dintr-un tată bețiv, hoț, ușor iritabil, bătăuș și o mamă supusă și muncitoare.

A avut o copilărie liniștită

Ion Ceaușescu s-a născut la 23 martie 1932 în comuna Scornicești, raionul Costești, regiunea Argeș. Părinții săi aveau 7 ha de teren arabil. Ion a fost al șaptelea și cel mai mic dintre frați. Tatăl său, Andruță, fusese primar al Scorniceștiului și susținător al Partidului Țărănesc și al lui Ion Mihalache. Mama sa, Alexandrina, a fost credincioasă și muncitoare. Pentru ea, Nicolae Ceaușescu a clădit o biserică în satul natal și a înmormântat-o cu slujbă și cu preot, în ciuda faptului că el era ateu.

Fratele cel mic al lui Nicolae Ceaușescu s-a stins din viață la 88 de ani
Fratele cel mic al lui Nicolae Ceaușescu s-a stins din viață la 88 de ani

Ion Ceaușescu a avut o copilărie liniștită. Diferența de 14 de ani dintre el și Nicolae a făcut ca aceștia să nu fie prea apropiați. În plus, Nicolae plecase deja la București, în timp ce el era un copil. A terminat școala elementară de șapte clase în 1948. Moda timpului era ca cei tineri să plece din sat, așa că a urmat exemplul celor mai mari ca el și a plecat și el.

A avut o fire discretă, nu i-a plăcut să iasă în evidență
A avut o fire discretă, nu i-a plăcut să iasă în evidență

Studii de calificare la Moscova

Ajuns în Capitală, își continuă studiile. În 1949 se înscrie la Școala Medie din București. Devine membru al organizației UTM, unde a fost secretar de grupă, membru în comitetul UTM pe școală și membru în Biroul Regional București.

După terminarea liceului, fratele său mai mare îl ajută să se ducă la Moscova pentru calificare. Aici, urmează cursurile Școlii Medii de Energie Electrică până în 1956, când își întrerupe cursurile din cauza unor probleme de sănătate.

După Revoluție a scris cărți

Revine în București, unde se înscrie la Facultatea de Agronomie din București. Devine inginer agronom. În timpul studiilor, lucrează la Combinatul Agro-Alimentar „30 Decembrie” ca muncitor calificat. O întâlnește pe Maria, tehnician agronom, cu care se căsătorește.

Ion Ceaușescu era privit ca un bun organizator și era stimat și respectat de colegii lui. A fost profesor la Institutul Agronomic din București și a fost șeful Academiei de Științe Agricole. A fost ministru secretar de stat, prim-vicepreședinte al Comitetului de Stat al Planificării în perioada 1 august 1983 – 28 martie 1985.

După Revoluție și-a înființat o firmă și, de asemenea, a scris cărți pe teme de horticultură.

Urmăriți Impact.ro și pe