Ioan Onisei a murit. Directorul general al TNB avea 68 de ani

Iancu Andreea 03.02.2022, 14:44
Ioan Onisei a murit. Directorul general al TNB avea 68 de ani

Ioan Onisei, directorul general al TNB, a murit, la vârsta de numai 68 de ani. Vestea tristă a fost anunțată de către Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, pe o rețea de socializare. De-a lungul anilor, Ioan Onisei a ocupat numeroase funcții importante pentru politica și cultura românească.

Directorul TNB, Ioan Onisei, a murit

Directorul general interimar al Teatrului Național a plecat dintre noi. Ioan Onisei avea doar 68 de ani. Tristul anunț a fost făcut de către ministrul Lucian Romașcanu, pe o rețea de socializare. Pe parcursul carierei sale, Ioan Onisei a onorat cultura, lucrând în sprijinul artiștilor din pozițiile pe care le-a ocupat de-a lungul anilor ca jurist, deputat, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului și director general adjunct al TNB.

„Acum am primit o veste tristă, una din prea multele care au venit în ultima vreme…Ioan Onisei, directorul general interimar al Teatrului Național, a plecat dintre noi. Jurist de profesie a fost un mare susținător al culturii în diversele poziții pe care, cu onoare, le-a ocupat: deputat, vicepreședintele CNA, director general adjunct al TNB de peste 7 ani. A participat, cu discreție și profesionalism, la succesele TNB, fiind umbra ubicuă a altui mare dispărut, Ion Caramitru. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pe Facebook.

Ioan Onisei, directorul general al TNB, a murit la 68 de ani
Ioan Onisei

Cariera regretatului director al Teatrului Național din București

Ioan Onisei s-a născut la Piatra Neamț și a absolvit cursurile facultății de Drept din București, promoția 1978. Înainte de deces, el se afla la conducerea interimară a Teatrului Național din București, după decesul altei mari personalități culturale, actorul Ion Caramitru. Cei doi au lucrat împreună încă din 2014.

Fostul director adjunct al TNB a fost implicat și în politică, ocupând funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț în perioada 1992-1996, precum și de secretar general al Asociației Preşedinților Consiliilor Județene și preşedinte al Delegației României la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în 1994.

Totodată, el s-a remarcat și ca secretar de stat la Ministerul Culturii, în două mandate, la Ministerul Funcției Publice, și ulterior ca deputat în perioada 2000-2004. Ioan Onisei a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 2007 și 2012.

Ca parlamentar, Ioan Onisei s-a remarcat drept membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Belarus și UNESCO. De asemenea, el a fost membru în Comisia Consiliului Europei pentru studiul democrației locale în Republica Moldova, referitor la admiterea acesteia în Consiliul Europei. O altă funcție importantă a fost cea de membru al Comisiei de organizare și raportor la prima Conferință Europeană asupra Cooperării Economice Regionale Est – Vest – 17-20 ianuarie 1996. Un aport important a fost adus de către Onisei ca membru în colectivul de redactare al proiectului de modificare a Legii Administrației Publice Locale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...