Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu omologul său, Donald Trump, la Casa Albă s-a încheiat cu o declarație comună a celor doi președinți. Dincolo de acest document, însă, a mai fost semnat și un memorandum referitor la tehnologia 5G, încheiat la nivel guvernamental. României i s-au trasat câteva linii stricte.
Statele dezvoltate se pregătesc sau sunt în curs de adoptare a tehnologiei 5G, considerată sistemul viitorului în materie de date mobile. Există câteva companii mari care susțin că pot implementa aceast tehnologie la scară largă, iar progresele făcute sunt uriașe.
Dintre toate, însă, se remarcă Huawei. Compania chineză e în mijlocul unui scandal internațional, fiind acuzată că e controlată de guvernul de la Beijing și că lucreză, prin diverse tehnici de spionaj, în favoarea și pentru interesele acestuia.
E motivul pentru care multe țări au declarat că nu le vor permite chinezilor să implementeze tehnologia 5G și că preferă să lucreze cu echipamentele altor companii. Startul a fost dat de americani.
Iar Washingtonul caută să convingă cât mai multe state să procedeze la fel. Vizita președintelui Iohannis la Casa Albă a fost un bun prilej pentru a se semna un memorandum pe acest subiect și cu România.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Memorandumul a fost semnat la nivel guvernamental: din partea României – ambasadorul George Maior, iar din partea americanilor – ambasadorul Hans Klemm. Documentul este unul de „înțelegere” cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, potrivit G4Media.
Astfel, România se angajează în fața Americii că va fi foarte atentă atunci când stabili câștigătorii licitației pentru 5G. Documentul nu obligă în mod expres România să nu lucreze cu Huawei, dar condițiile impuse conduc, de fapt, exact spre acest punct.
Potrivit textului memorandumului, există câteva condiții pe care furnizorii trebuie să le îndeplinească. Practic, nu vor avea acces acei furnizori care:
”Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state reprezintă un aspect de importanță vitală”
Memorandum SUA-România referitor la tehnologia 5G
Acest document semnat la nivel guvernamental între SUA și America va ține cont, în fapt, de declarația de la Praga – acel document public care se referă la riscurile de securitate privind tehnologia 5G.
”Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii andosează Propunerile de la Praga, declarația Președintelui din cadrul Conferinței în domeniul securității 5G de la Praga, ca un pas important în vederea dezvoltării unei abordări comune în domeniul securității rețelelor 5G și asigurarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic. Propunerile de la Praga subliniază necesitatea ca rețelele 5G să fie construite pe baza competiției libere și corecte, transparenței și a statului de drept”