Institutul Pomicol din Argeș își deschide porțile. Doritorii își vor putea culege singuri merele și vor plăti doar un leu pe kilogram

Cristi Ionică 03.11.2021, 17:50
Institutul de Cercetare Pomicolă din Mărăcineni, județul Argeș, se pare că a rezolvat problema forței de muncă, extrem de greu de găsit în această perioadă. Institutul a deschis larg porțile pentru cei care doresc să-și culeagă fructe cu propriile mâini și să aibă parte și de un preț de achiziție fără egal. Incredibil, dar culegătorii își cumpără produsul muncii, mere, în această perioadă, cu numai un leu kilogramul.

Institutul Pomicol din Argeș își deschide porțile

Mihail Coman, directorul Institutului, spune că a implementat procesul ”pick your own” după o vizită în America.
Acolo toată lumea participă la cules. Toate parcele, cultivate cu căpșuni, erau semnalizate. iar participanții, cu mic cu mare, își culegeau căpșuni, pe care apoi le cântăreau și  le cumpărau la un preț special. Practic, era o serbare câmpenească, pentru că erau și vânzători de gogoși și sandwich-uri, iar lumea socializa. Și am zis să încercăm și noi.
Lotul rezervat culegătorilor este cultivat cu un soi rezistent la boli, și doar cu două stropiri anuale. Zilnic, zeci de curioși vin, culeg mere și apoi le cumpără. Alexandru Tudor este unul dintre ei. Când a văzut anunțul a fost sceptic. După prima zi petrecută la cules, percepția i-a fost schimbată.
Este o idee extraordinară, e ceva nemapomenit. Am venit și am cules 100 de kilograme, să am pentru toată iarna. Dacă îmi va permite cămara, atunci o să revin sâmbătă. Plus că te bucuri de soare, natură, de mirosul fructelor. Superb.
Institutul Pomicol din Arges iși deschide portile
Soții Stancu sunt alți culegători veniți la Institut după anunțul de pe Facebook. Experiența de aici a fost incredibilă, mai ales că e prima dată când au ajuns la un institut de cercetare.
Este extraordinar. Am cules mere roșii, am făcut plajă, e incredibilă experiența. Mere am luat doar 15 kilograme, pentru că mai venim și sâmbătă. Ne-am anunțat mai mulți prieteni și o să venim un grup mai mare. O să socializăm, că ne-a omorât statul în casă, au spus cei doi tineri.
Merele sunt cântărite la fața locului. La plecare, culegătorii achită marfa la ieșirea din Institut. În felul acesta s-a rezolvat și problema culegătorilor, dar și a cheltuielilor legate de forța de muncă.
Mereu a fost această problemă a forței de muncă. Acum, parțial, e rezolvată. Cei interesați pot veni aici până la iarnă. Până acum metoda a dat roade, în doar două săptămâni culegându-se câteva tone de mere. Fructele oferite de noi sunt extraordinare, rezistente la boli și extrem de gustoase, a declarat Mihail Coman.
La anul, metoda ”pick your own” va fi aplicată din mai, de la apariția căpșunilor și extinsă la toate culturile. În felul acesta, interesul oamenilor pentru pomicultură va crește iar socializarea se va face la alt nivel. Și, nu în ultimul rînd, se încearcă și o educare a publicului și o îndrumare a acestuia către soiurile autohtone de pomi.
Urmăriți Impact.ro și pe