Sezonul cald a venit, iar cei mai mulți și-au făcut deja planuri de vacanță. Este bine de știut că trebuie să ne ferim și de înțepăturile și mușcăturile insectelor, care sunt tot mai prezente vara. Iată ce trebuie să faci dacă ești mușcat de tigrul platanului.
Această insectă apare adesea în medii cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cu vegetație bogată, unde este predispusă să se înmulțească.
Din păcate, în ultimii ani, tigrul platanului este tot mai prezent în aglomerările urbane, în special în grădini sau terase amenajate cu plante. Insecta poate ataca fără zgomot, căzând din copaci și rămânând ascunsă în haine.
Tigrul platanului sau Corythucha ciliată este o insectă micuță cu dimensiunea de până la 3 milimetri. Musculița este aproape transparentă, albă cu pete, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Anul acesta este tot mai prezentă și pe teritoriul țării noastre.
Asemănătoare ploșnițelor, insecta mănâncă frunze de sicomor, dar poate și să înțepe oamenii, generând uneori mâncărimea. Cu toate acestea, tigrul platanului nu provoacă alergii și nu este periculoasă pentru om.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Totuși, dacă insecta înțeapă, pe piele apar pete roșii, însoțite de senzații de mâncărime și durere, care sunt resimțite mult mai intes de către copii.
Tigrul platanului poate rămâne mult timp pe haine sau păr, așa că este indicat să-ți scuturi hainele când ai intrat în casă.
O altă metodă de protecție ar fi să să porți haine care să-ți acopere zonele ușor accesibile pentru înțepături, precum brațe, picioare, umeri sau gât.
„Dacă ești mușcat, apare pe piele o mică pată roșie, însoțită de mâncărime, iar în unele cazuri durere sau bubițe. Mușcătura tigrului de platan se manifestă mai rău la copii, întrucât senzația de mâncărime poate fi foarte intensă pentru ei.
Se pare că atunci când ajung pe pielea noastră, o confundă cu suprafața frunzelor de platan și înțeapă suprafața pielii, sugând sânge. Nu se hrănesc cu sânge, cei care fac acest lucru, de obicei mor.
Persoanele înțepate de C. ciliata pot prezenta mici umflături la locul înțepăturii și mâncărime, un procent foarte mic dintre cei înțepați pot dezvolta dermatite și reacții sistemice generalizate. Totuși nu se știe exact ce anume cauzează iritațiile, se presupune că saliva insectei care este injectată în momentul înțepăturii ar fi cauza,” a explicat Elena Iorgu, potrivit hotnews.ro.