Institutul Național de Statistică vine la final de an cu date despre cum și-au petrecut românii vacanțele. Un procent covârșitor, 48,3% dintre turiștii români s-au cazat la rude sau prieteni, majoritatea au plecat în vacanțe și nu pentru călătorii de afaceri si au petrecut în medie doar 3-4 nopți într- singură locație. Luna de vârf din cadrul călătoriilor pentru vacanţe a fost luna august, atât pentru călătoriile interne, cu 20,8%, cât şi pentru călătoriile externe, mai exact acestea au reprezentat 26,5% din totalul acestui tip de călătorii, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, citate de Agerpres. Impact.ro a sta de vorbă cu managerul în turism, Cristian Bărhălescu, pentru a afla și care sunt motivele pentru care românii preferă anumite tipuri de vacanțe.
Conform INS 48,3% dintre turiști au preferat cazarea la rude şi prieteni. A urmat cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 28,3% şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) în proporţie de 13,9%. Restul modalităţilor de cazare, respectiv: locuinţe particulare cu chirie , case de vacanţă, campinguri şi alte tipuri de cazare fără plată au fost preferate de 9,5% dintre turişti.
De ce atât de mulți români nu aleg cazarea la hotel sau pensiune ci la prieteni, l-am întrebat pe Cristian Bărhălescu?
„Este diferit de la țară la țară acest procent, depinde de puterea de cumpărare, iar în România, în marea lor majoritate nu au reușit să își facă bugete de vacanță. Nu au fost educați în sensul acesta în ultimii 30 de ani. De 5 ani încoace, de când cu tichetele de vacanță românii au putut să meargă la mare, la munte, în stațiuni, altfel mergeau acolo unde era mai ieftin și a avut explozia pe care a avut-o turismul rural, care era, în marea lui majoritate la negru, și succesul pe care l-a avut.
Pentru că sunt tarifele mai mici decât unitățile hoteliere clasificate, și nu trebuiau să se supună unor reguli și automat să plătească taxe și impozite.”, spune managerul.
Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în primele nouă luni ale anului a fost de 14.096.300, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,5%, pentru călătoriile de afaceri şi motive profesionale de 1,5%, iar pentru alte motive, pelerinaj religios, tratament medical etc., de 5%.Cele mai multe călătorii au fost cele de 1-3 înnoptări, 61,9% din totalul călătoriilor pentru afaceri şi motive profesionale şi 58,2% din totalul călătoriilor pentru vacanţe.
„Aici trebuie să ne gândim la un volum, pentru că 1,5% dintr-un volum poate fi mult, în concediu se pleacă pentru 7-10 zile comparativ cu un teambuilding unde se pleacă 1-2 nopți. Procentul este unul bun, nu este un procent denaturat.
În ceea ce privește vacanțele mai este și o altă variantă, cea în care românul își ia 10 zile, dar se duce și stă 3 zile la Iași, 3 în Bucovina, 2 în Maramureș, încă una la Cluj și apoi pleacă acasă. Și de aceea apar aceste cifre, ajută foarte mult litoralul unde se vine pentru mai mult timp, dar și acolo procentajele sunt afectate de cei care vin și stau pe weekend, cluburi, distracție, pentru că atât au liber.”, explică reprezentantul ANAT.
În cadrul călătoriilor de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 34,7% în hoteluri şi unităţi similare. Alte modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 22,5%, la rude şi prieteni, în proporţie de 20,1%, şi în locuinţe particulare cu chirie, cu 7,7%. Restul modalităţilor de cazare: case de vacanţă , alte unităţi de cazare şi campinguri au fost preferate de 15,0% dintre turiştii participanţi la acest tip de călătorie.
În proporţie de 97,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 88,4% din totalul acestor călătorii.
Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate a fost de 54.077.000 (91,3% reprezentând înnoptările pentru călătoriile de vacanţă). Din totalul de 49.352.300 de înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 83,2% au fost realizate în România şi 16,8% în străinătate.
Rezidenţii români au cheltuit peste 17,742 miliarde de lei pentru călătorii pentru vacanţă şi afaceri, din care 73% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 27% pentru cele care au vizat destinaţii externe.
Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţă 74,1% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 25,9% pentru călătoriile în străinătate.
Edit foto: Narcisa Tomulescu