Inovație fabuloasă! O dronă a fost folosită în scop medical. Cum s-a întâmplat asta

Mirabela Vasile 02.10.2020, 09:22
Inovație fabuloasă! O dronă a fost folosită în scop medical. Cum s-a întâmplat asta

O dronă a fost folosită în scop medical. Știm că dronele sunt folosite în mare parte pentru divertisment, însă nu ne-am gândit că acestea pot salva chiar vieți. O companie de peste ocean, alături de Rețeaua de Donatori din Nevada, a lucrat la un proiect fabulos. Aceștia au transportat un rinichi pentru un transplant, pe o distanță de 16 kilometri.

Cum a putut o dronă să fie folosită în scop medical. A salvat o viață

Organul a ajuns în siguranță la destinație, potrivit rezultatului biopsiei. Totuși, au rămas câteva detalii de pus la punct pentru a remedia orice pericol. Drona poate transporta doar zece kilograme. De aceea, cercetătorii nu au putut folosi atât de multă gheață cât au considerat că e necesar. Un organ poate rezista în afara corpului de la 36 de ore până48 de ore, dar doar în anumite condiții. De aceea, o atenție deosebită trebuie acordată transferului.

În Statele Unite există peste 100 de mii de persoane aflate pe lista de așteptare a unui rinichi. De altfel, din cauza pandemiei de coronavirus au fost anulate mai multe zboruri, iar mii de organe nu au mai fost folosite. Era imposibil ca acestea să fie transportate la destinație. Soluția venită prin intermediul dronei poate rezolva mai multe dintre aceste cazuri.

Interventie inovatoarea in transplantul de rinichi
Interventie inovatoarea in transplantul de rinichi

Premieră în Cluj. Nouă tehnică la transplantul de rinichi de la mamă la fiu. ICUTR vine cu inovație în sistemul medical

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a venit cu o nouă inovație în sistemul medical. S-a realizat, în premieră, de la mamă la fiu, o prelevare de rinichi pentru transplant. Procedura s-a realizat prin laparoscopia tridimensională de înaltă rezoluţie.

„Premieră la ICUTR Cluj. În premieră la ICUTR Cluj a fost realizată o prelevare de rinichi pentru transplant folosind laparoscopia tridimensională de înaltă rezoluţie. Laparoscopul Olympus Visera Elite, achiziţionat cu sprijinul Ministerului Sănătăţii în cursul acestui an, asigură atât o rezoluţie 4k de înaltă fidelitate, cât şi posibilitatea vederii tridimensionale. Prin aceste caracteristici, detaliile anatomice sunt mult amplificate, crescând precizia operatorie”, se arată într-o informare a ICUTR.

Potrivit sursei citate, prelevarea a putut fi posibilă datorităunei  echipă de medici condusă de dr. Elec Florin. De altfel, operaţia de transplant a fost realizată de echipa de medici condusă de dr. Moga Silviu.

„Atât operaţia de prelevare cât şi de transplantare de la mamă la fiu au fost o reuşită”, se mai arată în informarea ICUTR.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe