Informația momentului pentru românii cu pensii până în 2000 de lei: intră banii direct pe card

Gabriel Peneș, Andrei Dumitrescu 13.01.2023, 09:26
Informația momentului pentru românii cu pensii până în 2000 de lei: intră banii direct pe card

Informația momentului pentru românii cu pensii până în 2000 de lei. Aproape 4 milioane de concetățeni vor primi ajutor din partea statului pentru plata facturilor pentru încălzirea locuinței. Acesta va fi de 1.400 de lei și va fi acordat, în două tranșe, sub forma unui card de energie. Ce trebuie să știe pensionarii cu venituri mici despre distribuirea cardurilor respective.

Informația momentului pentru românii cu pensii până în 2000 de lei

Românii care sunt consumatori vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe.

Astfel, se acordă 700 lei/semestru, în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, şi 700 lei/semestru, în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie. Numărul estimat al beneficiarilor a ajuns la aproximativ 3,9 milioane de români.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a oferit şi câteva termene privind ajutorul de compensare a prețului la facturile de energie.

Astfel, începând cu 16 ianuarie şi până la 1 februarie se vor distribui către asociațiile de proprietari scrisoarea prin care se prezintă asociațiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor şi modelul certificatului de validare a datoriei. Marcel Boloş a menționat că există 152.000 de asociații de proprietari.

Informația momentului pentru românii cu pensii până în 2000 de lei: intră banii direct pe card
Poșta Română va distribui cardurile de energie începând cu data de 1 februarie

Intră banii direct pe card

De asemenea, în perioada 1 februarie – 15 februarie se vor distribui înştiințările pentru cei care sunt eliminați din liste pentru că figurează împreună cu alți colocatari care din verificări duc media veniturilor peste 2000 de lei. Ministrul a menționat că există 313.000 de cazuri.

Prin urmare, începând cu data de 1 februarie 2023, Poșta Română va distribui cardurile de energie pentru compensarea facturilor la curent pentru românii cu venituri mici. Compania a anunțat că beneficiarii vor primi plicurile la adresa de domiciliu, la fel ca în cazul distribuirii cardurilor pentru ajutoarele sociale de 250 de lei.

A apărut însă o nouă informație pentru cei care nu se pot deplasa pentru a plăti facturile. Poșta Română a transmis printr-un comunicat că pentru a beneficia de ajutorul social, deținătorii cardurilor vor fi obligați să își plătească facturile direct la sediul companiei.

Cine va beneficia de cardurile de energie:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....