Incidente la Bacalaureat 2019. Mai mulți elevi, eliminați din sala de examen. Un băiat a dat examen din spital

Redacția IMPACT 01.07.2019, 16:57
Incidente la Bacalaureat 2019. Mai mulți elevi, eliminați din sala de examen. Un băiat a dat examen din spital

Incidente la Bacalaureat 2019. Mai mulți elevi au fost eliminați din sala de examen pentru că au încălcat anumite reguli privind modul de desfășurare a primei probe scrise, la Limba și literatura română. În aproape toată țara au fost semnalate cazuri de fraudă, iar unii elevi au dat proba în condiții speciale.

Incidente la Bacalaureat 2019: elevi dați afară din examen pentru că au avut la ei telefonul

În fiecare an există tentative de fraudă la Bacalaureat. Nu există sesiune lipsită de unele incidente, deși ai crede că regulile sunt destul de clare, iar elevii și-au învățat lecția de la colegii mai mari. Problema este că mulți nu și-au învățat nici lecțiile care ar putea pica la BAC. Teama de un mic eșec, îi împinge pe mulți să încalce regulile care le pot aduce un eșec mult mai mare.

Luni, 1 iulie, absolvenții claselor a XII-a au susținut prima probă scrisă la Bacalaureat, la Limba română. Cu toate că li s-a spus că nu au voie cu telefoanele în sala de examen, unii au ignorat acest aspect și le-au păstrat în buzunar. Un elev din București a fost dat afară de la examen tocmai din această cauză. Alți patru elevi, din județul Alba, de la licee din orașele Abrud, Câmpeni și Baia de Arieș, au fost scoși din sala de examen tot din cauză că au avut la ei telefoanele, în timpul susținerii probei.

Incidente la Bacalaureat 2019. Mai mulți elevi, eliminați din sala de examen. Un băiat a dat examen din spital
Instrumentele de scris sunt singurele obiecte pe care le pot avea elevii la examen

Inspectorul-șef de la Inspectoratul Școlar Alba, Marcela Dărămuș, nu a dat prea multe detalii cu privire la cei patru elevi:

„Au fost eliminaţi din examen patru elevi: doi de la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni, unul de la Liceul Horea, Cloşca şi Crişan Abrud şi unul de la Liceul Dr. Lazăr Chirilă din Abrud. Din primele informaţii ştim că au avut telefoanele la ei, mai multe detalii vom afla după ce primim procesele-verbale”, a declarat inspectorul, conform Libertatea.

Probleme au fost și în județul Olt, la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, din Corabia, unde un elev ar fi încercat să copieze de pe telefon. Un caz similar a fost semnalat și în Teleorman.

Și în județul Bistrița-Năsăud au fost doi elevi care au încercat să copieze și au fost prinși de supraveghetori.

Elev care a susținut examenul de Bacalaureat în spital

Au fost și cazuri speciale. De exemplu, în județul Harghita, un elev care a suferit un accident rutier, a dorit să susțină examenul în spitalul unde este internat pentru recuperare.

Opt dintre colegii săi, care, de asemenea, au probleme medicale, au obținut aprobarea de a susține examenul de Bacalaureat acasă. Mai sunt și câțiva colegi care suferă de disgrafie și discalculie. Ei au susținut proba într-o sală separată de restul elevilor și au beneficiat de o oră în plus, din timpul de desfășurare a examenului.

Atunci când susții proba scrisă acasă, o comisie de cadre didactice se deplasează la domiciliul elevului, cu sistem de monitorizare video. Doi asistenți supraveghează desfășurarea probei, iar un alt profesor scrie lucrarea dictată de elevul în cauză.

Urmăriți Impact.ro și pe