Începutul școlii în pandemie. Reportaj despre felul în care s-a trăit ”emoția” unui an școlar cum n-a mai fost altul. ”E o prostie. Ia uitați ce e la poartă”

Andrei Cezar 14.09.2020, 16:53
Începutul școlii în pandemie. Reportaj despre felul în care s-a trăit ”emoția” unui an școlar cum n-a mai fost altul. ”E o prostie. Ia uitați ce e la poartă”

Noul an școlar a început în condiții speciale, cauzate de pandemia de coronavirus. Unitățile de învățământ au fost împărțite în cele trei scenarii binecunoscute, verde, galben și roșu, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul unităților administrativ teritoriale din care fac parte. În cele mai multe dintre școli (12.423) elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învățare, iar în 262, copiii vor învăța exclusiv online. În Capitală, 607 unități de învățământ se află în scenariul galben, iar 29 în cel roșu.

Am luat și noi pulsul a două dintre școlile din scenariul galben din București, iar o primă concluzie ar fi aceea că, în timp ce părinții sunt extrem de nemulțumiți de întreaga situație, elevii și profesorii străduiesc cât mai mult să respecte regulile impuse de autorități.

Început de an școlar în pandemie. Elevii la festivitate, părinții îmbulzindu-se la porțile unităților de învățământ

Emoția începutului de an școlar nu a mai fost la fel ca în anii trecuți. Preocupați, în primul rând, de respectarea regulilor de distanțare și prevenire a răspândirii virusului, elevii nu s-au putut bucura pe deplin de revederea cu colegii lor. Încă de dimineață au fost aduși de părinți până la porțile școlilor, apoi preluați de cadrele didactice și duși la careu. Nici festivitatea de început de an nu a mai fost ca în trecut, copiii fiind nevoiți să stea în locuri delimitate și cu păstrarea distanței fizice.

La Școala 39 din Sectorul 2 al Capitalei nici florile nu au avut voie să treacă de poartă. Elevii care aduseseră flori pentru învățătoare sau dirigintă au fost nevoiți să le lase părinților la intrare.

Denisa, elevă în clasa a opta, ne-a mărturisit că i-a fost ”greu” să poarte mască fie și pentru o singură oră petrecută în școală, din cauza căldurii. În aceeași clasă, Gabriel a spus că festivitatea de început de an școlar a fost ”nefolositoare”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

”A fost cam haos, nu prea am înțeles nimic din ce se face, ce se întâmplă.”, a declarat adolescentul.

Începutul școlii în pandemie
Începutul școlii în pandemie

Părinții sunt foc și pară pe deciziile autorităților și spun că nu știu ce să mai creadă. Camelia este mămica unui elev de clasa a cincea și spune că băiatul ei este speriat de ceea ce se întâmplă.

”Mi se pare totul o prostie. Nu ne dau voie cu copilul să îl ducem în clasă, dar uitați ce este la poartă! (referindu-se la cât de înghesuiți stau părinții în fața școlii – n.r.).

E panicat. (…) Se protejează foarte mult, cu masca până în ochi, cu dezinfectantul după el.”, a declarat femeia.

Începutul școlii în pandemie
Începutul școlii în pandemie

”Avem pregătite patru săli pentru copii, să meargă la izolator”

Emoționat, un tătic își așteaptă cu nerăbdbare fetița abia intrată pe băncile școlii. Ne spune că decizia de a nu-și putea conduce copilul în clasă, în prima lui zi de școală, este una greșită și că s-ar fi putut găsi soluții în acest sens.

”Stau (copiii – n.r.) cu mască toată ziua, nu mai socializează, nu mai au voie să se apropie, vor să-i dezumanizeze. Parcă nu mai are același farmec cum era înainte când se bucurau, se îmbrățișau și se jucau. Acum e cu totul altceva și e mult mai rău”, a declarat el.

Școala 307 din Sectorul 2 al Capitalei se află și ea în scenariul galben. Directorul instituției de învățământ a povestit pentru Impact.ro cum se vor desfășura cursurile, începând de astăzi, în sistem hibrid.

”Schimbul se face o dată la două săptămâni. Astăzi au venit ambele grupe pentru a se revedea cu dirigintele și cu învățătorul, dar de mâine grupele vor reveni la școală din două în două săptămâni.

Încă din prima zi trebuie să fim foarte atenți la măsurile pe care trebuie să le respecte copiii pentru a nu avea probleme. În acest sens, încă de la intrarea în școală am făcut circuitul pe care fiecare diriginte și învățător l-au adus în discuție cu copiii și l-au dezbătut. De la intrarea în școală este distanțarea marcată prin liniile galbene cu negru. La intrarea în școală există un termoscaner, unde este luată temperatura fiecărui copil. Dacă se constată că temperatura depășește 37,2 grade, avem pregătite patru săli în care copiii vor merge la izolator. (…)

Începutul școlii în pandemie
Începutul școlii în pandemie

Cum se dau pauzele în ”noua normalitate” la școală

La intrarea în fiecare sală de clasă am instalat un dispenser cu soluție dezinfectantă, la toalete avem dispenser pentru săpun lichid și tot la intrarea în clase avem covorașul cu soluția de dezinfectat pe picioare”, a declarat Doru Coman, director al Școlii nr. 307 din Capitală, pentru Impact.ro.

Acesta a mai precizat că elevii nu vor mai lua toți pauză în același timp pentru a se evita, astfel, aglomerarea spațiilor comune.

”Pauzele se mai dau eșalonat în funcție de fiecare oră. Adică o clasă are la ora fără 10, cealaltă clasă la fix, cealaltă la și 10, sau dacă un copil are nevoie, atunci iese la toaletă, în timpul orei. ”, a mai declarat conducerea școlii.

Potrivit directorului încă de la intrarea pe porțile școlii, copiii au avut un comportament adecvat, respectând măsurile impuse.

În momentul actual, în București, nicio unitate de învățământ nu este în scenariul verde. În întreaga țară, aproximativ 100.000 de elevi vor învăța în sistem online.

Urmăriți Impact.ro și pe